Održivi turizam i upravljanje resursima na Mediteranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sa zadatkom uspostavljanja sustava pokazatelja za mjerenje učinaka turizma u obalnim i priobalnim područjima cijelog Mediterana te korištenja rezultata za planiranje, praćenje i kreiranje politika održivog razvoja turizma pokrenut je MITOMED+ (Models of Integrated Tourism in the MEDiterranean Plus/Modeli integriranih oblika turizma na Mediteranu plus). Novi je to EU-projekt porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam čija je provedba startala 1. veljače a trajat će do početka 2020. godine. Projekt je odobren za financiranje u sklopu programa transnacionalne suradnje Mediteran 2014.-2020. - INTERREG Mediteran.

Održiv turizam na Mediteranu

- Ukupni budžet projekta iznosi 2,65 milijuna eura, od kojih se 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Budžet porečkog Instituta je 300 tisuća eura, od kojih se iz spomenutog fonda financira s 85 posto, iznijela je koordinatorica ovog projekta dr. sc. Kristina Brščić, s kojom na MITOMED-u plus rade kao suradnice doktorice znanosti Danijela Poljuha, Klara Trošt Lesić, Marinela Dropulić Ružić i Barbara Sladonja.

- Ovaj projekt nastavak je uspješno dovršenog projekta MITOMED, realiziranog tijekom 2014. i 2015. U ovom novom projektu sudjeluje devet partnera iz šest zemalja. Voditelj je Regija Toscana, a Institut je jedini partner iz Hrvatske. Glavni cilj MITOMED+ je povećati znanja i poticati socijalni dijalog u pogledu održivog i odgovornog pomorskog i obalnog turizma u svakoj regiji partnera te na razini transnacionalnog upravljanja Mediteranom, kazao je ravnatelj Instituta dr. sc. Dean Ban.

Ovaj multimodularni projekt kombinira testiranje i kapitalizaciju, a prioritetna os mu je zaštita i promicanje mediteranskih prirodnih i kulturnih resursa te zaštita tih resursa i baštine kroz održiv turizam, naglasila je voditeljica projekta. Zadatak mu je uspostaviti sustav pokazatelja za mjerenje učinaka i koristiti dobivene rezultate za planiranje i kreiranje politika održivog razvoja turizma. U tom sustavu pokazatelja određena su prioritetna područja: korištenje prirodnih resursa, posebice vode, potrošnja energije, gospodarenje otpadom, kvaliteta života stanovništva i turista, kvaliteta rada, potom očuvanje kulturne i okolišne baštine te prepoznatljivosti (identiteta) odredišta, povećanje potražnje i ponude (bolji odnos ponude i potražnje geografski i sezonski) te promet i mobilnost. (Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter