Održano predavanje o rehabilitacijskim psima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mogućnosti uključivanja terapijskog psa u rad s djecom bila je tema predavanja održanog u Gradskoj knjižnici i čitaonici u sklopu obilježavanja Europskog tjedna kretanja. Predavačica je bila logopedinja Lucija Katalenić iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Predsjednica te udruge Mira Katalenić naglasila je da je obilježavanje tjedna kretanja svojevremeno započelo u Zagrebu i to na inicijativu osoba s invaliditetom.

- Mobilnost je posebno važna onima koji informacije dobivaju na specifičan način. Pritom mislim na slijepe i gluhe osobe, ali se s njom susreću i zdrave osobe u svakodnevnom životu, primjerice majka s djetetom u kolicima.

Udruga za školovanje pasa vodiča prva je započela s programom školovanja pasa upravo da bi poboljšali orijentaciju i mobilitet slijepih osoba. Danas, osim pasa vodiča, educiramo i terapijske i rehabilitacijske pse, za osobe u invalidskim kolicima te za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Iako je još od 1998. zakonom reguliran status pasa vodiča, mi niti danas ne možemo u prodavaonice, ambulante, ljekarne, hotele, škole i fakultete, o javnom prijevozu da i ne govorim.

Sličnih problema imaju i obitelji djece s teškoćama u razvoju koje imaju terapijske pse, istaknula je Katalenić i kao pozitivan primjer navela hotel Sol Garden Istra u Umagu kao jedini hotel u Hrvatskoj koji ima 24 sobe prilagođene za osobe s invaliditetom, a osoblje čine iznimno vrijedni ljudi na koje Istra može biti ponosna.

Lucija Katalenić u svom je predavanju navela da se terapijski psi koriste kod djece s teškoćama u razvoju. Daju se obiteljima besplatno, ali ostaju u vlasništvu udruge. Istaknula je da u Hrvatskoj dodjeljuju pse vodiče, rehabilitacijske pse za osobe s teškoćama u kretanju i terapijske pse za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. U svijetu se educiraju i psi za epileptičare, za gluhe osobe, dijabetičare pa i takozvani psihopsi za psihičke bolesnike. (S. ZRINIĆ TERELVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter