Održano 37. izdanje mini maratona "Stoja - Valsaline"

tart 37. mini maratona  (D. MEMEDOVIĆ)
tart 37. mini maratona (D. MEMEDOVIĆ)

Oblačno jutro dalo je nagovijestiti reprizu lanjskog scenarija, no kako se približavao start 37. izdanja plivačkog mini maratona "Stoja - Valsaline", sunčane zrake nadjačale su potencijalnu prijetnju i skoro pa idealni uvjeti ispratili su u deset sati ujutro plivače sa Stoje. Krenulo ih je 263, 27 manje od lanjskog najmasovnijeg odaziva, no bilo je među njima i nekolicina koji su precijenili svoje mogućnosti pa su do cilja doplovili umjesto da doplivaju. Bilo kako bilo, utrku je okončalo 176 plivača i 81 plivačica, a najbrži među njima bio je 15-godišnji Lovro Krčelić koji je prošlogodišnje četvrto mjesto pretočio u prvo. Pomogla mu je u tome zacijelo i činjenica što lanjska najbolja trojka, predvođena "nedodirljivim" Marcom Urbanijem nije nastupila, pa je Krčeliću i vrijeme od 22 minute i 44 sekunde bilo dovoljno za pobjedu. Slabije je to od njegovog lanjskog dosega (21.55), poprilično daleko od Urbanijevog rekorda staze (20.09), no pobjeda je uvijek pobjeda, ovom prilikom još draža jer nakon što je prošlog vikenda bio drugi iza Roberta Čupeva na dionici između Fratarskog otoka i Bunarine, sad je pokazao da mu na ovim prostorima nema premca kad se peraje odlože sa strane.

- Peraje su fora zbog te brzine koja se postiže, ali ovo je ipak prava stvar, a i navikao sam plivati bez njih. To mi je puno draži način, oduvijek tako treniram, ulažem puno truda i nagrada nije izostala. Vrijeme je bilo u redu, čim nema prevelikih valova meni odgovara, nebitno da li je sunčano ili oblačno. Taktika? Nagaziti od samog početka, dati sve od sebe i isplatilo se. Zadovoljan sam, kako ne bih vidio i vidimo se na istom mjestu sljedeće godine kad dolazim obraniti naslov - rekao je po ulasku u cilj Lovro Krčelić.

Prvih deset mjesta jučer su prisvojili pripadnici jačeg spola, a onda je ciljem prošla najbrža među plivačicama. Matea Sumajstorčić lani je nadjačala Anju Trišić, a ove je godine obranila naslov što joj je bilo olakšano činjenicom da pored sebe u vodi nije imala rekorderku ovog mini maratona (22.14). Samim tim, i Mateinih 23.37 bilo je za minutu i četiri sekunde slabije od njenog lanjskog rezultata kad je u ukupnom poretku bila deveta.

- Bio mi je ovo četvrti nastup na ovoj utrci, druga pobjeda i zadovoljna sam kako je to izgledalo. Vrijeme je bilo ljepše nego lani, jače sunce, mirnije more i bilo mi je puno lakše plivati. Namjera mi je bila da lagano pratim vodeću mušku skupinu i pokazalo se to kao dobar odabir. Nisam uspjela srušiti rekord staze, možda ga napadnem iduće godine ako dođem. Naime, vjerojatno ću otići u SAD studirati pa ne znam hoću li ovdje biti sljedeće ljeto - otkrila nam je dvostruka pobjednica Matea Sumajstorčić.

Premda je izostao šlag na torti koji bi donio barem jedan rekord, nezadovoljnih na Mornaru jučer nije bilo jer za to stvarno nije bilo razloga.

- Ne može se svake godine rušiti rekord, a ove usto nisu nastupili oni najbolji, dok klinci još nisu stasali da bi bili tako brzi. No, i i bez njih bila je odlična atmosfera i mi smo stvarno prezadovoljni svime te bih iskoristila priliku da se zahvalim svim učesnicima i svim volonterima, jer bez svih tih ljudi dobre volje ovakve se stvari ne bi mogle organizirati - zaključila je predsjednica Plivačkog saveza Istarske Županije Marina Gržinić Burić utrku čiji je najmlađi akter bio Lucas Angelini koji će 10. rujna napuniti osam godina, a najstariji 81-godišnji Jako Barać. (Ivica CEROVAC)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter