Održani izbori za Talijansku uniju

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Danas od 7 do 19 sati u 50 zajednica Talijana održavaju se izbori za vodstvo Talijanske unije. Za predsjednika Talijanske unije natječu se Gianclaudio Pellizzer s liste "La Svolta" i Furio Radin za "Orgoglio italiano". Za predsjednika Izvršnog vijeća kandidati su bili Astrid Del Ben za "La Svolta" i Maurizio Tremul za "Orgoglio Italiano".

Također, biraju se i članovi Skupštine Talijanske unije, a za 74 mjesta, glasači su mogli birati između 116 kandidata. Pravo glasa na cijelom području djelovanja Talijanske unije ima 37.190 glasača, a mandat za čelne ljude ove krovne organizacije talijanske manjine, traje četiri godine.

Zanimljivo je napomenuti da je od ukupno 50 zajednica Talijana čak njih 30 donijelo takozvane "zatvorene liste", odnosno liste s toliko kandidata koliko ih mjesta očekuje u skupštini. Riječ je o manjim ZT-ima poput Motovuna, Vižinade i Višnjana, ali i o velikim, poput Pule, gdje glasači mogu izabrati šest od ukupno šest kandidata. U Puli je do našeg posjeta oko 13.15 sati na izbore izašlo 630 glasača. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter