Održani 16. dani Mate Demarina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održan je Međunarodni znanstveni skup 16. dani Mate Demarina, koji su ove godine bili posvećeni društveno-humanističkim odrednicama obrazovanja. U zaključcima skupa istaknuta je potreba sustavnog cjeloživotnog obrazovanja učitelja i odgojitelja te usvajanja godišnjeg plana o tome u svim ustanovama. Pri uspostavljanju novih obrazovnih ciljeva obrazovanja učitelja u Hrvatskoj i kompetencija budućih i sadašnjih učitelja istaknuta je važnost kritičkog mišljenja usmjerenog budućem razvoju učenika te promišljanje vlastitog profesionalnog razvoja jer učitelj mora biti odgovoran profesionalac.

Vezano uz kompetencije odgojitelja zaključeno je da je važno povezivanje različitih vrsta obrazovanja i to odgoja i obrazovanja za medijsku pismenost, za okoliš te za održivi razvoj. Otvoreno je pitanje prava na obrazovanje i odgovornosti visokoškolskih ustanova prema obrazovanju budućih učitelja i odgojitelja te istaknuta potreba selekcije studenata prilikom upisa s obzirom da zbog psihofizičkih teškoća neki od njih neće moći steći kompetencije za rad s djecom školske i predškolske dobi. Stoga ovom problemu, istaknuto je na skupu, treba sustavno pristupiti jer se s njim susreću svi fakulteti koji obrazuju ove kadrove, naravno u suglasnosti s nadležnim ministarstvom, agencijom i drugima u sustavu.

Sudionicima skupa obratili su se zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, pomoćnica pročelnice za društvene djelatnosti grada Pule Irena Peruško, kći Mate Demarina prof. Foška Rajković, dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu red.prof.dr.sc. Ivan Prskalo, prorektorica za nastavu i studente pulskog Sveučilišta red.prof.dr.sc. Nevenka Tatković, a skup je otvorila dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti  doc.dr.sc. Mirjana Radetić-Paić. Ovaj međunarodni skup izuzetno je značajan za pulsko Sveučilište, koje je ovih dana proslavilo 11. obljetnicu postojanja i više od pola stoljeća visokoškolskog obrazovanja u Puli koja postaje pravi sveučilišni grad s oko 3.700 studenata. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, jedna od najvećih i najstarijih sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile, ovim međunarodnim okupljanjem znanstvenika promiče ime Sveučilišta širom Europe. (Duška PALIBRK)

 


Podijeli: Facebook Twiter