Održana vježba evakuacije u slučaju havarije NE Krško

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokaznu vježbu "Motel Plitvice 2013.", cilj koje je bio provjeriti postojeće stanje sustava zaštite i spašavanja na terenu u slučaju kvara nuklearne elektrane Krško u Sloveniji, danas je u Zagrebu provelo 80 sudionika iz devet gradskih i državnih uprava, agencija, zavoda i ustanova.

Vježba je u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama održana u motelu Plitvice na zagrebačkoj obilaznici, između Lučkog i Jankomira. Dio je projekta "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće" iz programa EU-a "Financijski instrument za civilnu zaštitu" koji provodi zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Nositelj projekta je slovenska općina Krško, a partneri su Zagreb i rumunjski grad Cernavoda.

Projekt se provodio od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca ove godine. U vježbi su sudjelovali djelatnici zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe i Policijske uprave, zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu i Crvenog križa te Zagrebačkog radioamaterskog saveza i Carinske uprave.

Vježbom se provjeravala komunikacija između različitih razina hitnih službi; kontrolne točke, dekontaminacija i medicinska pomoć te prijem, registracija i opskrba evakuiranog stanovništva.

Zapovjednik Civilne zaštite RH Robert Mikac ocijenio je da je vježba uspjela i da je vrlo zadovoljan sudjelovanjem svih službi. Vježba je pokazala kako bi se u slučaju kvara sustava za hlađenje u reaktoru NE Krško odvijao dolazak slovenskih državljana na teritorij Hrvatske, od prihvata na granici do dolaska na kontrolne točke gdje bi kontaminirani bili izdvojeni i nakon procesa dekontaminacije zbrinuti.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je da je unatoč nekim nedostacima na državnoj razini, današnja vježba pokazala visoki stupanj koordinacije. Potencijalna zona ugroženosti od NE Krško je 25 kilometara, a ta je 10,5 kilometara od granice s Hrvatskom. Zagreb nije u krugu potencijalne ugroženosti, ali jesu dijelovi Zagrebačke županije, rekao je Kalinić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter