Održana stožerna vježba zrakoplovne potrage i spašavanja "ASAR 2017-2"


Prisilno slijetanje zrakoplova sa 60 putnika i opasnim teretom na redovitoj liniji Frankfurt-Zagreb, kratak je scenarij kojim su se danas u Valbandonu na stožernoj vježbi zrakoplovne potrage i spašavanja "ASAR 2017-2" pozabavili pripadnici svih žurnih službi ne bi li provjerili svoju usklađenost i spremnost reagiranja u takvim situacijama.

Vježbom su se, kako je pojasnio Davor Spevec iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje provjeravale usklađenost djelovanja sudionika zrakoplovne potrage i spašavanja sukladno važećim propisima, koordinacija aktivnosti u pripremi djelovanja i na mjestu događaja zrakoplovne nesreće. Provjeravale su se i važne procedure za razmjenu informacija između sudionika u pripremi akcije kao i procedure za upućivanje sudionika na lokaciju zrakoplovne nesreće te procedure na uspostavi koordinacije na mjestu zrakoplovne nesreće, kao i procedure na početku aktivnosti potrage i spašavanja unesrećenih.

Scenarij vježbe je moguće prisilno slijetanje zrakoplova na redovitoj liniji Frankfurt - Zagreb. U zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, pilot prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje na Zračnu luku Zagreb. Nakon toga kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Jastrebarskog gubi i radarski kontakt s istim. Hrvatska kontrola zračne plovidbe potom Državnoj upravi zaštite i spašavanja (DUZS) dostavlja sve relevantne podatke, a ona onda pokreće akciju spašavanja, informira Područni koordinacijski centar - RSC (PUZS Zagreb) i nadležna tijela potrage i spašavanja zrakoplova. Na vježbi je jučer u tri odvojene prostorije sudjelovalo 46 predstavnika MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, HVZ-a, HGSS-a, Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodne zračne luke Zagreb, Croatia Airlinesa, DHMZ-a, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping te DUZS-a. Cijelu vježbu pratilo je i jedanaest gostiju, evaluatora iz susjednih zemalja odnosno Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine. (M. Ko.) 


Podijeli: Facebook Twiter