Održana radionica "Avantura ronjenja" RK Meduza

Prezentacija ljepota, ali i sigurnosti ronjenja (N. LAZAREVIĆ)
Prezentacija ljepota, ali i sigurnosti ronjenja (N. LAZAREVIĆ)

Radionica pod nazivom "Avantura ronjenja" održana je u četvrtak navečer u Rojcu u organizaciji pulskog Ronilačkog kluba Meduza, gdje je predsjednik kluba Dragan Opačić zainteresirane upoznao s osnovama ronilačkog sporta i opremom, te potom pokaza video i foto zapise s ronilačkih aktivnosti. Radionica je bila namijenjena prvenstveno mladima, ali i odraslima koji bi se željeli baviti ronjenjem.

- Želja nam je pokazati osnovne stvari u ronjenju, ljepotu bavljenja tim sportom, ali i pojasniti kako prevenirati nezgode. Klub Meduza osnovan je 2015. godine i okuplja 18 članova. Osim što smo izdali e-knjigu kao priručnik ronjenja na dah, imamo i školu ronjenja, plivanja perajama, ali i program za podvodne ribolovce upravo da bi smanjili broj nezgoda na minimum i utapanje zbog neznanja, rekao je uvodno Opačić.

Ronjenje započinje uronom lica, odnosno dišnih organa pod vodu, najčešće je riječ o rekreativnom ronjenju, dok je granica sportskog ronjenja do 40 metara dubine. Dodao je nadalje da se razlikuje ronjenje dah (freedive) i ronjenje s bocama (scuba). Više puta je naglasio važnost ronjenja u paru zbog veće sigurnosti, osim što je, kako je rekao Opačić, i zabavnije. Kao kuriozitet spomenuo je da se danas igra podvodni nogomet, streljaštvo pa čak i ragbi.

- Zašto je lijepo roniti? Zato što se na četvorni metar podmorja nalazi više života nego na sto kvadrata kopna, zato što 90 posto mora nije istraženo, zato što jedino ronioci imaju mogućnost osjeta bestežinskog stanja, lebdenja…, nabrajao je Opačić i pritom prezentirao ronilačku opremu, a u konačnici i video o ljepotama podmorja.

Ovaj pulski klub u planu ima i daljnje aktivnosti poput programa "Plavi val" kojim će se obuhvatiti djecu osnovnih škola i upoznati ih s osnovama ronjenja, sigurnosti i zaštite kod aktivnosti ronjenja. U travnju će na Saccorgiani održati i jednu eko akciju, u lipnju vježbu spašavanja na moru te za Novu godinu zaron s božićnom jelkom. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter