Održana predstava "Pulo, reci drogi NE!"

Privođenje Amira Jusufovića (Tea Čimaš/CROPIX)
Privođenje Amira Jusufovića (Tea Čimaš/CROPIX)

Danas je u Osnovnoj školi Centar održana edukativna predstava pod nazivom ''Pulo, reci drogi NE!" za učenike 7. i 8. razreda pulske osnovne škole Centar. Ovo je već postalo redovno gostovanje predstave u ovoj školi kojom se, uz ostale aktivnosti, nastoji obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović ovom je prilikom učenicima poručila kako u svakodnevnom životu treba biti pažljiv i ne uzimati tablete i slične štetne proizvode, pogotovo od nepoznatih osoba, te im poručila kako ih očekuje iznimno poučna, ali i zabavna predstava. Također je podsjetila kako se Grad Pula kroz svoje Vijeće za komunalnu prevenciju tradicionalno priključuje obilježavanju Mjeseca borbe protiv svih vrsta ovisnosti, te nas osim ove predstave uskoro očekuju i akcije Bacanje droge u koš i prigodni malonogometni turnir "Život bez droge je prva liga".

Predstavom "Pulo, reci drogi NE!" nastoji se podići razina javne svijesti o važnosti prevencije zlouporabe droge i educirati djecu o ovoj tematici. U predstavi glume Ivana Krizmanić i Marko Makovičić, no oni su samo dio glumaca koji su se uključili u "THE/ARTO" projekt legendarnog glumca i dramskog pedagoga Zijaha Sokolovića koji je ujedno i osmislio ovu predstavu.

- Predstava se igra u mnogim hrvatskim gradovima i školama od 2005. godine i već je odigrana 300 puta. Ona na neposredan i zanimljiv način djecu upoznaje s najvećim društvenim problemom modernog doba, a to je droga. Predstava je primjerena djeci i ona jako dobro reagiraju na nju, rekao je Marko Makovičić.

Tako je bilo i ovaj put. Učenici su isprva potiho čavrljali i zabavljali se, ali su već nakon nekoliko minuta potpuno utihnuli i pratili predstavu koja traje cijeli jedan školski sat, ali se zahvaljujući virtuozama i bravurama glumaca i dosta brzoj radnji to uopće ne čini tako. Glumci na zanimljiv način iznose statističke podatke koji su još uvijek dosta poražavajući, budući da je, primjerice, u nekim anketama samo 9 posto djece napisalo da znaju da droga stvara ovisnost, a čak 85 posto njih smatra da oni ne bi postali ovisni ako bi probali droge, alkohol ili cigarete. Kroz predstavu se provlači i jako puno poruka za roditelje koji bi ju također trebali odgledati, a jedna od njih je da roditelji moraju imati jasan stav o drogama i jasno ga predstaviti djeci više puta, posebice od rane dobi, je su istraživanja pokazala da edukacija koja počinje u ranoj dobi najbolje utječe na buduće stavove djeteta. Djecu bi trebalo naučiti u kojim je situacijama u redu društvu reći "ne" čak i ako će ih to udaljiti od dijela prijatelja, no najvažnije od svega je stvoriti osjećaj sigurnosti i povjerenja kod djece tako da nam se usude uvijek povjeriti.

Možda roditelji svoju djecu u 7. i 8. razredu još uvijek doživljavaju kao svoje mališane, no dio njih je i jučer pokazao da znaju što su droge, da znaju koje su lake a koje teške droge, i vrlo dobro znaju nabrojati poznate ličnosti koje se u medijima na bilo koji način povezivalo s drogom, a neki su čak i znali što je takozvana "droga za silovanje". Činjenica je da su pubertet i adolescencija ono vrijeme kada mladi najčešće po prvi put dolaze u kontakt s raznim opijatima, pa umjesto da (ne)slušaju edukativna predavanja stručnjaka o štetnosti droga, pogledaju predstavu "Reci drogi NE!" u kojoj im se na direktan način, u živoj i duhovitoj komunikaciji, kroz koreografiju, u stotinu kratkih glumačkih etida, informira i podučava svemu onome što stoji u stručnim knjigama. (Patricija SOFTIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter