Održana modna revija "Arena fatalnih žena"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Terasa Doma hrvatskih branitelja poslužila je kao idilicna scenografija sinocnjem dogadaju. "Arena fatalnih žena" naziv je projekta, modnog dogadaja, cija su tema bile žene koje su obilježile pulsku povijest kroz stoljeca. Projekt je utemeljen na istoimenoj prici pokojnog pjesnika i publicista Boška Obradovica koja je u Glasu Istre objavljena 15. veljace 1994. godine.

Pricu je oživjelo nekoliko apsolvenata interdisciplinarnog studija Kultura i turizam Odjela ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirkovic" pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile na celu s Paolom Batelom i Tatjanom Bulešic, zajedno s poznatom pulskom dizajnericom i profesoricom Elicom Iljoskom. Ona je za ovu prigodu osmislila ili pak doradila šest svojih kostima, dok je preostala cetiri izradila zajedno sa svojim ucenicima koji se školuju za odjevne tehnicare i krojace u modnoj radionici pulske Strukovne škole.

Ucenici su uglavnom rucno otiskivali ornamente na rubovima tkanina antickih kostima, diademe i pojaseve te izradivali razne aplikacije. Važno je istaknuti da su svi Iljoskini kostimi te modni detalji poput suncobrana, lepeza, perika i pokrivala za glavu rucno izradeni. Originalnih se boja i stila držala i visažistica Ivna Škoro, kao i frizeri Ivica Putar i Dragana Babic.

U velicanstvenim su kostimima prošetale Egipcanka, žena cara Klaudija Agripina, ljubavnica cara Vespazijana Antonija Cenida, kraljica Sisi, kraljica charlstona Rossa Bergi, zatim legendarna Alda, kraljica plesnjaka 50-ih godina prošlog stoljeca, misticna Juliet…

Kroz stilski vremeplov fatalnih Puljanki, pricom o svakoj ponaosob, mnoštvo okupljenih gledatelja u svom ležernom stilu vodila je pjevacica Martina Vrbos. Naravno, i pjevala je. Odjevena u kreacije poznatog pulskog kreatora Uroša Raguža ovom je prilikom pulskoj publici predstavila svoj novi, vrlo uspješan ljetni hit "Hajde da… uzmemo neki dobar auto", koji ju je u samo dva tjedna nakon objave u travnju doveo na top-liste brojnih hrvatskih radijskih postaja.

Svoje videnje o tome u kakvoj bi odjeci fatalne žene danas trebale šetati Pulom kroz cetiri je kreacije iznio pulski kreator Uroš Raguž URRU. Oduševljenje koje su izazvali njegovi modeli još je jednom potvrdilo da je Uroš majstor svoga zanata. Uobicajeno, bila je to pomno odabrana tekstura ovaj put u ljetnoj boji vanilije, s naglašenim prepoznatljivo istancanim Uroševim osjecajem za detalje koje dobiva iz samog materijala.

Nježne kreacije krasi neodoljivo romanticni plis koji se formom pretvara u reljef i pritom cini vrlo zanimljive lepršave haljine. Znacaj ovog projekta prepoznala je i Turisticka zajednica Istarske županije ukljucivši se u njegovo sufinanciranje.


Podijeli: Facebook Twiter