Održana komemoracija glumici Elizi Gerner

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazališni i filmski kolege, prijatelji, znanci i obitelj hrvatske kazališne, televizijske i filmske glumice Elize Gerner okupili su se danas u Hrvatskom narodom kazalištu u Zagrebu na komemoraciji doajenki hrvatskoga glumišta, koja je preminula u kolovozu u Zagrebu u 93. godini.

- Bila je izuzetna osoba i glumica, kazao je glumac Goran Grgić u ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika. "Njezini književni zapisi izuzetno su svjedočanstvo događaja i ljudi kulturnoga života druge polovice 20. stoljeća koje nam je svima ostavila u naslijeđe", dodao je.

- Iako posljednjih 20-ak godina života nije bila na pozornici, bila je uvijek prisutna u kazalištu i aktivno je sudjelovala u glumačkom životu, a u sjećanju će nam svima ostati ne samo po zapisima u povijesti kazališta, već i kao osoba koja je puno uložila u kazališni život Hrvatske i bila svjedok velikih kazališnih ljudi, istaknuo je Grgić.

S glumicom koja je desetljećima nastupala u zagrebačkom nacionalnom teatru vrlo se emotivno oprostila ravnateljica Drame HNK-a Sanja Ivić, koja je istaknula da je riječ o ženi fascinantnog odnosa prema kazalištu, koja je o kazalištu i događanjima u njemu - koja su katkada znala biti vrlo ružna - uvijek govorila bez i trunke gorčine.

- Naprotiv, dolazila je godinama na sve promocije i premijere i uvijek bila puna ideja, a njezin se život nije nikad ograničavao samo na pozornicu. Ona je dala primjer kako se radovati tuđem uspjehu i kako se nositi s godinama, koje posebno glumicama donose sve manji broj uloga, kazala je Ivić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter