Održana javno pokazna vježba "Pula 2016"

Foto: Srećko Niketić
Foto: Srećko Niketić

U akvatoriju pulske luke održana je danas vježba "Pula 2016", sveobuhvatna javna vježba provjere spremnosti za intervenciju. Sudionici vježbe bili su članovi i zamjenici Županijskog operativnog centra (ŽOC-a) Istarske županije, djelatnici Lučke kapetanije Pula, Postaja pomorske policije Pula Ministarstva unutarnjih poslova, Obalna straža Ministarstva obrane RH, Carinska uprava Pula Ministarstva financija, Državne uprave za zaštitu i spašavanje - PUZS Pazin (112), Vatrogasne zajednice Istarske županije, JVP Pula i Rovinj, Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije te trgovačkog društva Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke i Tehnomont. Svrha vježbe bila je provjera mehanizama uzbunjivanja, provjere informacija, donošenja meritornih odluka te upravljanja operacijama spašavanja unesrećenih, gašenja požara, sprečavanja krijumčarenja robe te čišćenja izlivenih ugljikovodika na moru kao i provjera sposobnosti zajedničkog djelovanja, odnosno koordinacije interventnih timova.

Sudionici nisu krili zadovoljstvo nakon dobro odrađene akcije. Lučka kapetanica i osoba zadužena kod iznenadnog onečišćenja mora iz Županijskog operativnog centra Dolores Brenko Škerjanc naglasila je da je vježba pokazala kako postupaju sve snage kojima raspolaže Istarska županija u jednom unaprijed određenom scenariju. Istovremeno je kaže, to pokazalo i na čemu moraju poraditi, a to je međusobna komunikaciju u tehničkom dijelu akcije.

Joško Nikolić, načelnik Sektora inspekcijskih poslova ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, također je pohvalio uspješno odrađenu akciju gašenja požara na brodu, spašavanja unesrećenih te sanacije onečišćenja. Naglasio je da svaki ŽOC ima određenu razinu opreme, ali da je u pripremi i brod, stacioniran u Trsu, koji je spreman u roku od 24 sata, za sluča potrebe, stići do Hrvatske.

Načelnik i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i Denis Stipanov, pohvalili su sve sudionike te naglasili da bi i u slučaju stvarne potrebe sve službe mogle odraditi bez problema sve zacrtane zadaće, što je vježba i pokazala. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter