Održana javna inauguracija Baracka Obame

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U ovom trenutku, više nego ikada, moramo raditi zajedno i to kao jedna nacija i jedan narod", rekao je danas Barrack Obama, 44. američki predsjednik, nakon svečanosti inauguracije u Washingtonu. U svom govoru Obama je naglasio da će se opet obnoviti "jaki savezi" širom svijeta te da će njegova država i dalje tražiti način kako izgraditi mir u svijetu.

Sama ceremonija inauguracije počela je nakon što je himnu izvela pjevačica Beyonce, dok je blagoslov izgovorila 79-godišnja Myrlie Evers-Williams. Američkom predsjedniku mandat po ustavu formalno počinje 20. siječnja u podne po istočnoameričkom vremenu. Ove je godine taj datum pao na neradni dan, u nedjelju, pa je Obama za drugi mandat morao dvaput položiti prisegu.  Procedura inauguracije ponovila se tako danas na javnoj svečanosti na Capitol Hillu.

Oko 800.000 ljudi okupilo se oko sjedišta zakonodavne vlasti i uživo svjedočilo polaganju svečane prisege, što je znatno manje od 1,8 milijuna, koliko ih je pratilo inauguraciju 2009. godine.

Obama je jučer točno u podne položio svečanu prisegu na zatvorenoj svečanosti u Bijeloj kući pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, koji je u toj ulozi bio i 2009. godine, kada je Obama položio prisegu kao prvi afroamerički predsjednik SAD-a.

"Ja, Barack Hussin Obama, svečano se zaklinjem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a", izgovorio je tekst svečane prisege, držeći desnu ruku podignutu prema sucu Robertsu, a lijevu položenu na Bibliji. Svečanost je trajala svega nekoliko sekundi, a uz Obamu su u Bijeloj kući bili samo članovi njegove obitelji. (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter