Održana inauguralna sjednica libijskog parlamenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski parlament, izabran na izborima 25. lipnja, održao je u ponedjeljak u Tobruku na istoku zemlje inauguralnu sjednicu, u sjeni dubokih podjela između islamista i nacionalista, objavila je libijska televizija.

Protuislamistički zastupnici okupili su se u Tobruku, oko 1.500 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija u kojemu je situacija jako nestabilna od početka islamističke ofenzive 13. srpnja. Nakon protokolarne ceremonije, zastupnici će tijekom poslijepodneva položiti prisegu i izabrati predsjednika parlamenta. Islamistički zastupnici i njihovi saveznici iz grada Misrate bojkotiraju ceremoniju koju smatraju protuustavnom, jer ju je po njihovu mišljenju trebao sazvati predsjednik bivšeg saziva parlamenta kojim su oni dominirali, Nuri Abu Sahmein. Sahmein je pozvao zastupnike u Tripoli na svečanu predaju vlasti.

Analitičari smatraju da nazočnost predstavnika Arapske lige, misije UN-a u Libiji i Organizacije islamske konferencije potvrđuje legitimnost inauguralne sjednice parlamenta. Više od 160 zastupnika od 188 doputovalo je tijekom vikenda u Tobruk, koji je za sada miran, tvrde zastupnici.

Ta brojka nije potvrđena iz neovisnih izvora, a ako se pokaže točnom značila bi potvrdu premoćne izborne pobjede nacionalista nad islamistima. Na terenu, borbe između suparničkih milicija južno i zapadno od glavnog grada i dalje bjesne. Analitičari ističu da islamisti nastoje nadoknaditi poraz na izborima jačanjem svojeg utjecaja na vojnom planu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter