Održana glavna skupština trgovačkog društva Uljanik d.d.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U atmosferi značajne 160. obljetnice osnutka Uljanika, danas je u Županijskoj komori u Puli, održana redovita glavna skupština trgovačkog društva Uljanik d.d. Skupštini su prisustvovali članovi nadzornog odbora i predsjednica NO Renata Kašnjar Putar, Predsjednik Uprave ULJANIKA d.d. Gianni Rossanda, članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predstavnici fondova i tvrtki koje su vlasnici udjela te velik broj opunomoćenika malih dioničara i radnika.

U svom obraćanju predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda prisjetio se svih generacija pulskih brodograditelja te svih struka i zanata koji su tijekom 160 godina gradili i očuvali jedan od najznačajnijih poslovno proizvodnih sustava u Istarskoj županiji.

Tom je prigodom izjavio "da složenost brodogradnje kao djelatnosti leži u tome kako planirati i koordinirati, upravljati  i usmjeravati  mnoštvo procesa u jedan zahtjevan poslovno proizvodni sustav koji rezultira ostvarenjima poput sofisticiranog i za specijalne namjene izgrađenog broda".

-Na osnovi 160 godišnje tradicije, neprocjenjivo vrijednom znanju akumuliranom u svakom našem radniku i inženjeru, s opipljivim rezultatom trogodišnje borbe na svjetskom tržištu koja je rezultirala punom knjigom narudžbi, a ne urušavanjem kao što je to bio slučaj s velikim dijelom svjetske brodogradnje, danas ULJANIK Grupa ima sve pretpostavke da se na realnim osnovama uhvati u koštac s našom osnovnom zadaćom, a to je gradnja složenih brodova prema potrebama tržišta. Naša je knjiga narudžbi, najblaže rečeno, vrlo zahtjevna- ali ostvariva. Sjetimo se da smo prije samo tri godine, pred ovom Skupštinom priželjkivali takvu zaposlenost jer je ona, sa svim svojim izazovima i problemima jedini jamac opstanka sustava u cijelosti, rekao je Rossanda.

Pored 22 gradnje koje su čvrsto ugovorene u Uljanikovim  knjigama, što ih prema međunarodnim pokazateljima čini jednim od najpotentnijih brodogradilišta u svijetu u protekle dvije godine, Rossanda je istaknuo kako kraju privode i izuzetno zahtjevan, za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo značajan i u kontekstu pristupanja EU u 2013. vrlo osjetljiv projekt restrukturiranja 3. MAJ Brodogradilišta.

-Dobili smo pozitivno mišljenje od nadležnih tijela EU komisije, te nam predstoji formalno okončanje ovog projekta pred domaćim tijelima. Oduprli smo se krizi, očuvali naše resurse,  očuvali i integrirali 3 .MAJ u GRUPU i sada nam predstoji borba s produktivnošću, rokovima i isporukama. To je utakmica u kojoj  uvjeren sam, ćemo uspjeti, istaknuo je Rossanda.        

Među ostalim je istaknuo da nakon dovršetka reorganizacije i integracije Grupe, velikih poslovnih i informacijskih projekata, žele prepoznati svakog pojedinca, motivirati ga za rad i kvalitetno nagraditi njegov doprinos sustavu. Naglasio je da su krenuli s osmišljavanjem novog sustava plaća za kojeg vjeruju da će ga u suradnji sa socijalnim partnerima tokom jeseni testirati i krajem godine staviti u funkciju motivacije i još kvalitetnije stimulacije svakog pojedinog radnika u radioni, navozu, trupu i opremanju.

Skupština je prihvatila i sva financijska izvješća, a ULJANIK d.d. je u protekloj godini ostvario pozitivan rezultat od 13,1 milijun kuna. Grupa, unatoč negativnom konsolidiranom rezultatu od 70 milijuna kuna za poslovnu 2015. godinu, pokazuje pozitivan trend s obzirom da je prethodne 2014. taj gubitak na razini cijele konsolidirane Grupe bio značajno veći.

Pored davanja razrješnice Upravi i Nadzornom Odboru za 2015. godinu, čime su dioničari potvrdili zakonito i sasvim pozitivnim propisima usklađeno poslovanje, Glavna Skupština je donijela i odluku o Povećanju temeljnog kapitala (dokapitalizaciji)  čime je potvrđena pravna osnova s prošle Skupštine iz listopada 2015. koja daje mogućnost Upravi da u narednih godinu dana pokrene postupak dokapitalizacije Društva na tržištu kapitala.

Kako je u svom govoru istaknuo Rossanda, navedena bi dokapitalizacija imala za cilj novi ciklus tehnološke obnove, povećanje produktivnosti sustava te bolje uvijete rada u predstojećim godinama visoke zaposlenosti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter