Održana akcija "Dan ljubaznosti u prometu"

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Danas je u Puli prvi put održana prometno-preventivna akcija Dan ljubaznosti u prometu kojoj su se na inicijativu Prometne policije PU istarske pridružili Turistička zajednica grada i Grad Pula. Cilj akcije, za koju se očekuje da će postati tradicionalna, je promoviranje i podizanje kulture sudionika u prometu, u ovom slučaju vozača i pješaka. Akcija je održana na četiri najfrekventnije lokacije u gradu u prijepodnevnim satima i to u Tamasinijevoj ulici kod tržnice i Marulićevoj ulici ispred srednje Ekonomske škole od 10 do 11 sati te u Santorijevoj ulici ispred Talijanske osnovne škole i Koparskoj ulici ispred trgovačkog centra od 10 do 12 sati. Kod svakog od četiriju lokacija, odnosno pješačkih prijelaza bili su predstavnici organizatora akcije: policijski djelatnik, djelatnik Prometnog redarstva te pripadnik Prometne jedinice mladeži. Mi smo za našu reportažu odabrali lokaciju u Tamasinijevoj ulici gdje smo u 10 sati zatekli pripadnicu Prometne jedinice mladeži Katarinu Berić, 22-godišnju studenticu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, Studija kulture i turizma, prometnog policajca Luku Mesića i prometnog redara Marina Lerotića. Katarina je stajala pored pješačkog prijelaza na cesti koja razdjeljuje dva vrlo nastanjena područja Verude s papirom i kemijskom u ruci, spremna zapisivati registarske oznake vozila kojeg je vozač zaustavio ispred pješačkog prijelaza propustiti pješake. Pješaci prelaze preko ove prometnice jer stanovnici s lijeve strane Tomasinijeve ulice, kada se ide prema Verudeli, moraju prijeći cestu da bi došli na tržnicu kod poznatog "plavog" marketa, te ostalih prodavaonica koje tamo čine trgovačko središte Verude, a mnogo djece, koja stanuju s desne strane Tomasinijeve, moraju prijeći cestu da bi došla u školu na suprotnoj strani. No, u vrijeme održavanja akcije djeca su već bila u školi pa ih na ulici, kao sudionika u prometu nije bilo. Među pješacima najviše je bilo onih sredovječnih. No, izostala je ona uobičajena gužva subotom i nedjeljom prijepodne. Možda zato što je bio utorak i kraj mjeseca. U toj ne velikoj gužvi od Katarine sam saznala da već tri godine radi u Prometnoj jedinici mladeži, najčešće na Korzu te je vrlo upućena u ponašanje pješaka i vozača.

- Primijetila sam da se ovdje vozači ponašaju savjesnije, uredno se zaustave i propuštaju pješake. Ne znam je li tome razlog što vide da nešto zapisujem, prometnog policajca i redara. U centru se baš ni jedni ni drugi ne ponašaju najbolje. Pješaci prelaze ulicu ne gledajući ni lijevo ni desno, misle da na pješačkom prijelazu imaju prednost i uopće ne obraćaju pažnju na vozila. S druge strane vozači su nestrpljivi, neki čak zaobilaze pješaka. Općenito, nisu ni pješaci, a ni vozači ljubazni pa ih ovakvim akcijama treba osvješćivati, rekla nam je Katarina koja je do kraja akcije zapisala 32 ljubazna vozača, odnosno registarske oznake vozila koja su propustila pješake kojih je bilo oko 50-ak. Prometnog policajca Luku Mesića nadređeni su pozvali telefonom te je morao na drugu lokaciju, a za kratkog razgovora rekao nam je da je potrebno upozoravati vozače i pješake da budu oprezniji u prometu, posebice pješaci koji su najosjetljiviji i najugroženiji sudionici u prometu.  

Katarinu nismo dugo ometali u poslu pa smo popričali s prometnim redarom Marinom Lerotićem kojemu je zadatak bio da udaljava vozila koja su se zaustavljala na autobusnom stajalištu, na nogostupu ili parkirala na mjestima rezerviranim za invalide. Pitam ga je li uvijek ovdje u Tomasinijevoj ulici, a on kaže da nije. "Kolege i ja stalno izmjenjujemo lokacije, a u ovoj akciji sam raspoređen ovdje. Primijetio sam da ljudi imaju prometnu kulturu, da se većina ne parkira na nedozvoljenim mjestima i da su ljubazni." Tijekom razgovora Marin je morao više vozača upozoriti da uklone vozila s autobusnog stajališta. "Samo da skočim do kioska! Samo da skočim u pekaru"", bile su neke od isprika vozača no, Marin ih je ljubazno uputio na obližnja slobodna parkirna mjesta što su oni prihvatili. Jedino se jedan vozač pobunio, pa čak i verbalno zaprijetio Marinu, ali je na kraju ipak sve dobro završilo. (S. B. I.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter