Održana 5. Robotrka na prstenac

(D. Memedović)
(D. Memedović)

Vejani, ekipa Osnovne škole Frano Krsto Frankopan iz Krka koju vodi mentor Boris Bolšec, pobjednici su prvog nadmetanja u sklopu 5. Robotrke na prstenac koja je danas u Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli okupila 23 ekipe osnovaca iz Istre i s Kvarnera. I drugi najbolji rezultat postigli su učenici iste matične škole, ekipa Comet III. iz Područne škole u Vrbniku s mentorom Draganom Džekom, dok su treći bili Banjolci, ekipa Društva za robotiku Istra iz Pule koju vodi mentor Dragan Pantić.

Iako su pozvani i gosti iz slovenske Istre, iz škola u općinama Brdo i Nova Gorica s kojima je Općina Barban pobratim, zbog velikih gužvi i čekanja na granici ipak nisu došli, kažu nam organizatori iz Društva za robotiku Istra. Mlade robotičare drugi krug natjecanja očekuje 27. svibnja, a domaćin im je Osnovna škola Čavle. Završno natjecanje održava se 19. kolovoza u Osnovnoj školi Jure Filipovića u Barbanu, uoči subotnje Trke na viticu, kada će nakon zbrajanja rezultata sa sva tri ogleda biti proglašen ovogodišnji slavodobitnik Robotrke na prstenac.

Ukupno 69 djece osnovnoškolskog uzrasta i desetak njihovih učitelja-mentora, sve redom zaljubljenici u robotiku, došli su iz Poreča, Medulina, Čavla, Barbana, Krka i Vrbnika, Pazina, Banjola i Pule. Natjecanje je održano na dvije arene, a da sve bude po regulama pratili su članovi Časnog suda Darko Suman, Hatka Adrović, Boris Bolšec, Mirza Salihović, Antonio Božić i Ivan Iskra te predsjednik Društva za robotiku Istra Dragan Pantić.

- Robotrka na prstenac zamišljena je po uzoru na Robotičku alku čiji je idejni tvorac Igor Rajković, bivši tajnik Hrvatskog robotičkog saveza. Ekipe su tročlane, imaju tri vožnje, a njihov robot mora proći stazu dugačku 150 centimetara u najviše 12 sekundi. Natjecanje je ekipno, moraju surađivati i pomagati se unutar tima. U prvoj vožnji robotom upravljaju ručno, preko joysticka, tipkovnice, miša ili mobitela, mogu skretati lijevo-desno, upravljati kopljem. Cilj je, naravno, da pogode u prstenac. Boduje se kao na barbanskoj Trci na prstenac, zbrajaju se punti svih u ekipi, sve tri vožnje, a ako dvije ekipe imaju jednak rezultat, ide se u pripetavanje, pojašnjava nam Dragan Pantić, jedan od pokretača Robotrke, profesor u Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli, u kojoj je prije točno godinu dana otvorio i vodi Centar za praktičnu robotiku.

Druga vožnja je također ručno upravljana, ali natjecatelj je prati na laptopu preko kamere postavljene na robotu, iz perspektive viteza, rekli bi robotičari. Za treću trku, pak, treba dobro isprogramirati robota i postaviti mu senzore za praćenje crte, da može prepoznavati bijelu i crnu podlogu. Robot ide sam, a natjecatelji mogu upravljati samo kopljem s tim da ga mogu podizati i spuštati tek nakon trećine staze. To im otežava posao, jer im preostaje manje vremena do prstenca.

Pokrovitelj Robotrke na prstenac je Hrvatski robotički savez koji je u sastavu Hrvatske zajednice tehničke kulture, a pomažu i zajednice tehničke kulture Pule i Istarske županije te Grad Pula koja je jučerašnje sudionike počastila posjetom pulskom Akvariju. Natjecanja uvijek prate edukativni izleti pa su mladi robotičari dosadašnjih godina već obišli pulsku Arenu, Krk, motodrom na Grobniku, mlin na Rječini… Prof. Pantić kaže da školama pomažu u nabavci opreme, educiraju nastavnike za vođenje radionica robotike pa dogodine očekuju još više sudionika na 6. Robotrci na prstenac. (Duška PALIBRK)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter