Održana 44. Bumbarska fešta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Bumbarska fešta, koja je u Vodnjanu u subotu održana 44. put, pocela vec u jutarnjim satima, gadanjem glinenih golubova, pljockarskim i turnirom u bocanju, najviše je posjetitelja stiglo predvecer, kad se atmosfera pocela zahuktavati.

Jedan od najatraktivnijih dogadaja bila je trka na tovarima u kojoj se natjecalo 28 tovara i tovarica, jahalo se u parovima, a najbrži su jahaci bili Andrea Damiani i Goran Kesedžic. Start i cilj bili su na Narodnom trgu, a utrka je prvi put bila organizirana u obliku štafete.

Trku na tovarima pamte sve generacije Vodnjanaca pa nam je jedan od umirovljenika Gianni Biasiol rekao da je upravo to jedan od dogadaja po kojima je ova manifestacija prepoznatljiva.



- Fešta je naša tradicija. Najviše je za dicu interesantna trka tovara, neka je tega blaga jer ih je sve manje. Lipo je tu na placi, puno ljudi, dok je Bumbara, bit ce i tradicije, rekao je Biasiol.

Feštom je bila oduševljena i mlada Vodnjanka Maja Giacometti, koja je ovog puta sudjelovala na sajmu stvaralaštva, prodajnoj izložbi rukotvorina Vodnjanaca u Ulici Forno Grande.

- Iz Vodnjana sam i sjecam se bumbarskih fešti odmalena, najljepše su mi utrke tovara i alegorijska kola. Lijepo je ovdje, posjecuje nas dosta turista, ima Nijemaca, Talijana, koji žele kupiti nešto kao suvenir, rekla je Giacometti.

Zadovoljna posjecenošcu bila je i Morena Smoljan Makragic, direktorica vodnjanske Turisticke zajednice, koja je uz Grad organizirala manifestaciju.



- Svake godine ljudi u sve vecem broju dolaze. Otvorene su crkve, galerije i kantine. Dolaze Talijani, Nijemci i Slovenci, a gosti su prilicno informirani o sadržajima Vodnjanštine, samo nas pitaju gdje se što nalazi, rekla je Smoljan Makragic.

Parada 15 alegorijskih kola, priredena u vecernjim satima, obuhvatila je tradicijske, ali i aktualne dogadaje pa su se u povorci našla kola s temama "VIP Remetinec" te "Goli i bosi u Europsku uniju", kao i ona koja su prikazivala Bumbare, magarecu zapregu, šintere i beach bar.

Prvo mjesto osvojio je Alan Castelicchio s kolima "Trattoria La napa", drugo mjesto "Bumbar wellness" Lorenza Biasiola, a trece Antonio Ostoni i "Il caro del Masero".

Vecer se nastavila uz glazbu do ranih jutarnjih sati. Na prepunoj glavnoj placi nastupio je Dražen Zecic te Jozefina i Trio Rio, na Župnom trgu atmosferu su zagrijali Trio Ticici i Valentina, na gradskoj tržnici Trio Val, a u Ulici Forno Grande VIS The Thunderbirds.


Podijeli: Facebook Twiter