Održana 19. folklorna manifestacija "Rakalj u srcu"

Manifestacija "Rakalj u srcu" na tamošnjoj placi (P. SOFTIĆ)
Manifestacija "Rakalj u srcu" na tamošnjoj placi (P. SOFTIĆ)

"Velike sopele svire već miljare lit, kroza nje govore glasi naših starih od davne davnine...". Tim Balotinim stihovima svestrani je Rakljanac, 14-godišnji Patrik Bolković otvorio 19. folklornu manifestaciju "Rakalj u srcu" koja se održala protekle subote na placi u Raklju.

Tu se okupilo veselo društvo iz šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, Srbije i Slovenije koji su predstavili bogatstvo narodnih običaja i nošnji svoga kraja.

Manifestaciju je otvorila mlada grupa KUD-a "Mate Balota" svirkom na roženicama koje su svirali Erik i Noel, a Martina je zasvirila na mihu.

Nakon svirke, plesna grupa otplesala je staru polku, a kantaduri Nevija, Cvitko, Ljiljana i Klaudio zakantali su "Spod mi Raklja sela", te su prvi blok zaključili plesom "sete passi špic polka".

Na oduševljenje mnogobrojne publike, program je nastavljen nastupom HKC-a "Bunjevačko kolo" iz Subotice koji su se rakljanskoj publici predstavili u tri seta. U prvom djelu su izveli splet bunjevačkih plesova, u drugom djelu programa izveli su šokačke plesove iz okolice Sombora i na kraju otplesali Bunjevačko momačko kolo koje je publiku podiglo na noge, pa su goste iz Subotice ispratili ovacijama.

U nastavku programa predstavili su se mnogobrojni članovi KUD-a "Slavko Janković" Rokovci-Andrijaševci, koji su prvi put nastupili u Raklju. Nastup Slavonaca također je bio vrlo atraktivan kao i njihovi svatovski običaji koje su dijelom predstavili u Raklju.

Zanimljivi su bili KUD "Izvor" iz Generalskog Stola i KUD Frankopan iz Bosiljeva koji je predstavio svoje pjesme i plesove.

Na poseban način ovogodišnju manifestaciju začinila je ženska vokalna skupina Virtus iz KUD-a "Dr. Pavel Turner" iz Slovenske Općine Rače - Fram.

U nedjelju je pak u Raklju održan tradicionalni memorijalni boćarski turnir Zoran Tade na kojem je nastupilo 12 ekipa, a najboljom je proglašena ekipa iz Valture, dok je drugo mjesto zauzela ekipa iz Divšići. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter