Održan Srednjovjekovni samanj u Dvigradu


Prvi cjelodnevni međunarodni samanj u Moncastellu, nakon nekoliko stoljeća urušavanja, održan je proteklog vikenda kao svojevrsna najava za cijeli niz ovakvih sajmova kroz turističku sezonu. Na samnju u Dvigradu sudjelovale su udruge iz Pule, Rijeke i slovenske Ribnice koje su predstavile srednjovjekovni način života i oživile stare zanate.

Podno zidina bile su podignute povijesne replike srednjovjekovnih šatora u kojima su posjetitelji imali prilike vidjeti i okušati se u starim zanatima, poput tkanja na tkalačkim okvirima, streljaštvu, mačevanju i kuhanju na otvorenom ognjištu. U Taverni Moncastell, posluživani su specijaliteti od samoniklog bilja i gljiva te žitarica koje su bile osnova siromašne srednjovjekovne prehrane.

Raznim delicijama, mogli su se počastiti svi koji su se tog dana zaputili putovima predaka i pritom kušati paprenjake, medenjake te začinjeno vino hipokras. Udruga za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule prezentirala je ručno izrađene suvenire na temu Dvigrada i grba grada Sv. Sofije. Djecu i posjetioce su u veseli ugođaj kroz svirku na lutnjama i udaraljkama vodili pripovjedači Viva kompa iz Pule. U prikazu života i borbi, sudjelovali su Red Sv.Vida iz Rijeke i Red Viridi Hedera iz Ribnice iz Slovenije. Najmlađima su najinteresantniji bili vitezovi koji su kroz igru pokazali zavidne vještine baratanja oružjem te su oduševili i stariju publiku. Udruga Kolekcionarsko društvo iz Rovinja prezentirala je zanimljivu zbirku antikviteta i upotrebnih predmeta iz prošlosti. (D. B. P.)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter