Održan Sajam pazinske knjige

Sa Sajma pazinske knjige
Sa Sajma pazinske knjige

Pazinski nakladnici danas su u Spomen domu, na trećem po redu Sajmu pazinske knjige, predstavili svoja recentna izdanja, ali i mnoge knjige iz svojih skladišta, koje su se mogle nabaviti po pristupačnim cijenama.

- Prije tri godine, kad smo prvi put organizirali ovaj sajam, imali smo na umu da je nakladništvo u Pazinu, s obzirom na veličinu grada i broj stanovnika, vrlo bogato. Zato smo htjeli na jednom mjestu izložiti ono što se ovdje objavljuje. Uvažavajući činjenicu da je svaki sajam teško pripremiti i održati, zadovoljan sam što već treću godinu kročimo naprijed. Svjestan sam da ovome sajmu trebaju dodatni sadržaji, predavanja i tribine, ali treba voditi računa o tomu što se piše i u okolici Pazina, a ne samo u njemu, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić otvarajući sajam.

Nakon nastupa recitatorice Roberte Špoljarić te gitarista Lukasa Ujčića i Erica Ivića, predstavljena je dječja slikovnica Dolores Flegar "Adonis i jež". Prvijenac je to ove autorice, posvećen njenom sinu.

Nakon performancea Daniela Načinovića "More s pogledom na sobu", Irina Kivela Ukotić održala je s mališanima likovnu radionicu o ilustriranju "Bajke o potonulim zvonima".

U popodnevnom dijelu programa predstavljen je katalog izložbe "Juraj Dobrila 1812. - 1882.", a potom i Dobrilina doktorska disertacija "De Confessione sacramentali". Na programu je bilo i predstavljanje knjige dr. Slavena Bertoše "Migracije prema Puli: primjer austrijske Istre u Novom vijeku" te knjige Alvijane Klarić "Govor Gračišća" i CD-a s knjigom pulskog kantautora Valtera Milovana.

Sajam su glazbom oplemenili učenici pazinske Osnovne glazbene škole Frančesko Guštin, Deni Erik i Teddy Poldrugovac, a svoje su autorske čestitke izložili korisnici Dnevnog boravka i pomoći u kući. Među njima svakako treba izdvojiti umjetnicu Letiziju Monas čija je skulptura "Čitač" pobudila zanimanje posjetitelja pa ako se nekad na Sajmu pazinske knjige budu dodjeljivale nagrade, mogle bi biti oblikovane upravo po uzoru na ovo njeno djelo. (piše i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter