Održan prvi Energetski dan Grada Pazina

Župan Valter Flego otvara Energetski dan Grada Pazina (Snimio: M. RIMANIĆ)
Župan Valter Flego otvara Energetski dan Grada Pazina (Snimio: M. RIMANIĆ)

U sklopu provedbe mjera akcijskog plana energetski održivog razvitka (SEAP-sporazum gradonačelnika za klimu i energiju) u Spomen domu je održan prvi Energetski dan Grada Pazina. Grad Pazin je 2013. potpisao povelju gradonačelnika, kojoj su pristupili i mnogi europski gradovi, kako bi se postigla kvaliteta zaštite okoliša kakvu propisuje EU. "Kroz naš SEAP predvidjeli smo kako će naša ušteda do 2020. iznositi 20 posto energije", rekao je uvodno pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Pazin to, dodao je, planira ostvariti kroz tri ključne mjere, dakle kroz zahvate na zgradama, prometnim rješenjima, dakle kroz modernizaciju cesta i učinkovitom javnom rasvjetom. Energetski dan je prigoda da se javnosti sve to predstavi kroz tehnike i tehnička rješenja, ali i mogućnosti sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti i uštede energije, a time u konačnici i zaštite okoliša od štetnih utjecaja suvremenog načina života. Valter Poropat direktor IRENA-e Istarske regionalne energetske agencije istaknuo je kako Grad Pazin svojim projektima pokazuje kako se njegova energetska politika u potpunosti slaže s ciljevima Istarske županije, a time i EU. Naglasio je kako su klimatske promjene važan globalni problem koji utječe na sve nas. Stoga je ključni prioritet EU stvaranje otporne energetske unije kako bi svojim građanima osigurala sigurnu, održivu, konkurentnu i povoljnu energiju. Poropat je podsjetio kako je, dan ranije, 4. studenog potvrđeno stupanje na snagu Pariškog sporazuma o klimi, koji se odnosi na smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Službeno otvarajući Energetski dan Grada Pazina Istarski župan Valter Flego nadovezao se na Poropata dodajući kako treba poštovati smjernice EU vezane za energetsku učinkovitost, a kao član Odbora za ekonomsku politiku i zaštitu okoliša pri Odboru europskih regija, ističe, kako Istra u tomu predstavlja primjer dobre prakse. Istra je do sada izradila mnoge planove za smanjenje emisije CO2 koji se provode kroz aktivnosti gradova i općina. Stoga je župan posebno zahvalio Gradu Pazinu na ovom prvom Energetskom danu, za koji vjeruje da će postati tradicija, na kojem se javnosti predstavljaju projekti energetske učinkovitosti ali i proizvođači opreme koja omogućuje njihovu provedbu u praksi.

Program Energetskog dana započeo je predstavljanjem projekta Društva bibliotekara Istre i Gradske knjižnice Pazina "Zelena knjižnica", a IDA d.o.o. predstavila je programa "Life SEC Adapt" o poticanju korištenja obnovljivih izvora energije. Potom se govorilo o primjerima dobre prakse, zapravo iskustvima upravitelja u Pazinu i Labinu u energetskoj obnovi višestambenih zgrada kroz uspješno provedene projekte. Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorili su o mogućnostima financiranja energetske učinkovitosti višestambenih zgrada, a tvrtke Eltor i Filix  predstavile se u ekološki prihvatljivu i energetski učinkovitu rasvjetu. Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić predstavio je projekt modernizacije, proširenja i izgradnje javne rasvjete na području Grada Pazina koji će donijeti velike uštede energije, a samim time i smanjiti emisiju CO2 u atmosferu. Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta govorili su o mogućnostima povećanja energetske efikasnosti u Istarskoj županiji korištenjem biomase, a tvrtka Centrometal d.o.o. predstavila je opremu za grijanje koja koristi obnovljive izvore energije. Predavači iz Reenove, Build upona i Weinbergera govorili su o financiranju obnove obiteljskih kuća, stanova i turističkih apartmana, o novogradnji i obnovi po zelenim principima, te o zelenoj gradnji "e4 kući 2020".

Osim što su na predavanjima mogli čuti mnoge korisne podatke, mogli razgledati niz proizvoda i opreme raznih proizvođača koji doprinose energetskoj učinkovitosti, a žitelji Pazinštine mogli su na kartama vidjeti točan raspored postojećih i planiranih svjetiljki javne rasvjete na području Pazinštine. Osim PVC stolarije, fasadnih obloga i rasvjete veliko zanimanje posjetitelja privukli su električni bicikli. Predavanja i izložbu pratio je veliki broj građana, koji su se na ovaj, izravan, način mogli upoznati s projektima ponajprije Grada Pazina, zatim Istarske županije i nadležnih ministarstva o racionalnom raspolaganju i trošenju energije. (M. RIMANIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter