Održan okrugli stol "Istrani protiv Istrijana"

Sajam knjige, okrugli stol
Sajam knjige, okrugli stol

Miroslav Bertoša, Milan Rakovac i Dario Marušić bili su gosti okruglog stola „Istrani protiv Istrijana“ koji je vodio Aljoša Pužar. Premda je rasprava potaknuta knjigom Sandija Blagonića koja tematizira upravo o tome, Blagonić nažalost je bio spriječen sudjelovati.

Sudionici su dali razne definicije identiteta, te Bertoša je rekao da je fraza da je povijest učiteljica života nezavršena, jer mi povijest moramo završiti te da povijest pripada svima.

- Svatko ima svoj pojam identiteta, i smatram da ne postoji identitet nego identiteti, i mislim da trebamo razumjeti složenost i bogatstvo tih sokova, kazao je Bertoša.

Da je identitet jako složena priča, potvrdio je i Marušić, a Milan Rakovac naglasio je da je važan kontekst i intrepretacija toga konteksta ilustriravši raznim primjerima pitanje identiteta i kako je u raznim situacijama različito shvaćen.

- Eto, u Istri tri četvrtine stanovništva su manjine, a istarstvo i istrijanistvo bi mogli biti i neki istrijanity, rekao je.

Bertoša se pak osvrnuo da će uskoro napuniti 80 godina te da se nikada nije osjetio totalno slobodnim, kao i da su identiteti nerijetko praćeni stereotipima.

Govoreći o identitetu i o glazbi, Dario Marušić je rekao da je čovjek muzikalno biće, da glazba ima svoj jezik, ali da ne postoji, kao što mnogi misle, jedinstveni jezik glazbe, svaka glazba ima i svoje jezike, dijalekte, metajezike, i po tome smo različiti, i po recepciji i produkciji.

- Ne bih ja tako mogao primjerice skladati indijsku gazbu jer ne znam njezinu gramatiku, nije to tek tako kada se govori o identitetu i o jeziku glazbe, to je složeniji fenomen, veli Marušić.

Bilo je tu govora i o granicama, Europskoj uniji, raznim identitetima, što je Milan Rakovac upotpunio simpatičnim dosjetkama. (V. B.)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter