Održan "Music Time for Plomin"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Music Time for Plomin" naziv je njemačko - hrvatske glazbene instalacije koja je večeras održana unutar gradskih zidina u organizaciji Udruge za grada Plomin.

Precizniji naziv bio bi glazbeno - poetski ili zvučni performans koji se odvijao na dvadesetak mjesta, pa je tako cijela starogradska jezgra poslužila kao pozornica.

Ideja je potekla od Volkmara Muillera i Zoltana Barbasa, dvojice njemačkih državljana koji desetljećima ljetuju u Plominu i žele doprinijeti njegovoj revitalizaciji. Muiller, koji je po struci arhitekt, amaterski se bavi glazbom, pa je u Plominu snimao zvukove njegove svakodnevice, a Barbas, profesionalni glazbenik, pridružio mu se skladbama u koje je snimke uklopio.

- Svaki grad, svaki prostor ima svoje tipične zvukove. Ovdje je to, na primjer, govor njegovih stanovnika, puhanje bure i zvuk termoelektrane. Oplemenivši te zvukove i unijevši ih unutar zidina oživjeli smo arhitekturu grada i povezali ga s modernim svijetom, objašnjava Muiller.

U projekt su angažirali žitelje Plomina, lokalne glazbenike i pjesnike te njemačke glazbenike s kojima surađuju. Skladbe snimljene na CD nazvan "Music Time for Plomin", večeras su izvođene tako što su iz snimljeni zvuci puštani tehnikom kvadrofonije, a izvođači su nastupali uživo.

U predstavi sudjeluju Plominjani Dorina Knapić, Nada Janjić, Gisela Bučić, Sandra Knapić i Loris Knapić, domaći umjetnici Zoran Karlić, Malvina Mileta, Oliver Grgić Bige, Igor Nikolić Direktor te inozemni Hati Bakos, Imre Gutwein, Bettina Singer, Carola Seher - Thoss, Roswita Pross i Elfriede Diessel.

Predstava će biti ponovljena u nedjelju u 20.30 sati. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter