Održan motovunski Compressport IstraTrek

Masovni start u srcu Motovuna
Masovni start u srcu Motovuna

U Motovunu je održana tradicionalna treking utrka Compressport IstraTrek, koju već dvanaestu godinu za redom, svaki put u drugom istarskom mjestu, organizira labinski Sportsko-rekreacijski klub Alba. S gornjeg motovunskog placa startala su ukupno 552 natjecatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Slovenije i Srbije koji su trčali maraton dug 45 kilometara, Challanger od 26 kilometara i aktiv utrku dugu 13 kilometara. Najviše je natjecatelja, čak 270 startalo u kategoriji aktiv, a nakon sat, 35 minuta i 51 sekundu na cilj je prvi stigao Vedran Kos, drugi je bio Marin Bodrušić, a treći Sven Uccellini svi iz Hrvatske.

U ženskoj konkurenciji aktiv utrke pobijedila je Ana Benčić, druga je bila Roberta Valai, obije iz Hrvatske, a treće je mjesto zauzela Urša Tomažin iz Slovenije. U Challengeru je startalo 236 natjecatelja. U muškoj konkurenciji pobijedio je Matjaž Štanfel, drugi je bio Igor Dorotić, a treći Antonio Chiavalon, svi iz Hrvatske. Od žena prva je na cilj dotrčala Mateja Blažević iz Hrvatske, za njom je bila Slovenka, Marija Trontelj, a treća je kroz cilj prošla hrvatska natjecateljica Petra Kulić. 

Utrka se boduje za Hrvatsku Treking ligu i novoosnovani Istarski Treking Kup, a za usporedbu, na je prvom IstraTreku održanom 2006. godine sudjelovalo tek 11 natjecatelja, što najbolje svjedoči o popularnosti ovog natjecanja. U ovakvim treking utrkama natjecatelji trže stazom pronalaženjem kontrolnih točaka pomoću zemljovida i kompasa, pa se pravci njihova kretanja ne mogu znati unaprijed, kao ni udaljenost koju će prijeći budući da staza između kontrolnih točaka nije označena, već oni sami biraju svoj put. Trasa utrke prostirala se od Motovuna prema jugu, a trkači su između starta i cilja morali prijeći strma brda, blatne doline, orijentacijski vrlo zahtjevne ravnice, stare gradiće, neprohodnu makiju sve ono što zahtjeva pravi treking. Natjecanje i cijeli program organizirali su SRK Alba i Turistička zajednica Općine Motovun. (M. R.)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter