Održan Međunarodni violončelistički festival "Antonio Janigro"

Maškarice u Labinu (I. RADIĆ)
Maškarice u Labinu (I. RADIĆ)

Zagrebački solisti i pobjednici natjecanja otvorili su ovogodišnji Međunarodni violončelistički festival „Antonio Janigro“ koji je Umjetnička škola Poreč organizirala u čast jednog od najvećih violončelista 20. stoljeća, glasovitog dirigenta i pedagoga.

Festival je započeo u nedjelju navečer koncertom spomenutih iznimnih glazbenika i laureata s lanjskog 11. natjecanja „Antonio Janigro“ a oni su Anna-Teresa Timmer iz Njemačkae, Ye-Won Cho iz Južna Koreje, Raffaelle Cardaropoli iz Italije i Slovenca Izaka Hudnika u prepunoj kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. U izvrsnoj atmosferi izveli su poznata djela Josepha Haydna i Petra Iljiča Čajkovskog.

Umjetnička škola već osamnaest godina uspješno organizira i razvija ovaj festival i natjecanje koje u Poreč dovodi poznate umjetnike, pedagoge, učenike i mentore. Dugogodišnji napori ove škole i umjetničke ravnateljice Dobrile Berković Magdalenić da festival postane trajni poticaj razvoju komorne glazbe u glazbenim školama sada je uspješno zaživio tako da je ovog puta sudjelovalo deset ansambala iz raznih krajeva   Hrvatske. Razni komorni sastavi nastupali su na koncertu, ali isto tako stjecali iskustva na radionicama i predavanjima koje su vodili eminentni umjetnici i uvaženi članovi Zagrebačkih solista: prof. i koncertni majstor Krunoslav Marić, solo čelist Simfonijskog orkestra RTV Slovenije Sreten Krstič, prof. i voditelj stručnog vijeća Hrvatske Milan Hudnik, prof. savjetnik Mauro Šestan i prof. mentorica iz Dubrovnika Vanda Đanić.

Festival je poslužio i kao poligon stručnog usavršavanja za sve učitelje violončela, violine i komorne glazbe. Održao se i okrugli stol o problematici početne nastave uz ogledne satove koji su bili poticaj drugim pedagozima za maštovitiji i kreativniji pristup nastavi. Ravnateljica Umjetničke škole Sanjica Sara Radetić istaknula je kako se uz razvoj festivala i natjecanja otvorio i uspješno razvijao gudački odjel u porečkoj glazbenoj školi. Danas u Poreču uz klase učenika violine i violončela uspješno djeluje i gudački orkestar. Ostvareni su i ciljevi da se projekt „Antonio Janigro“ uključi na svjetsku glazbenu kartu, okupi što veći broj umjetnika, učenika i mentora, te da se kroz vrhunske glazbene događaje obogati kulturni život grada Poreča i Istre. Ravnateljica je istaknula posebno što se mnogi iz godine u godinu rado vraćaju. Počeli su davno kao pobjednici natjecanja, a danas su svjetski poznati umjetnici te sudjeluju u žiriju, nastupaju ili predaju. (T. K.)                                                                 


Podijeli: Facebook Twiter