Održan Marš za bračnu jednakost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruge Kontra i Iskorak te sudionici današnjega Marša za bračnu jednakost uputili su s Markova trga u zagrebu Vladi i javnosti poruku da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi.

Na maršu se okupilo oko 500 sudionika koji su uzvikujući i zviždeći stigli oko 17.30 sati na Trg sv. Marka, gdje su s bočne strane Markove crkve istaknuli transparente za gej prava i razvili zastavu duginih boja. "Naše obitelji nisu manje vrijedne", rekla je koordinatorica Kontre Sandra Juras.

Naglasila je da se kompromisi s ljudskim pravima ne smiju raditi te dodala da od Vlade traže zaštitu svojih obiteljskih prava - pravo na brak i izvanbračnu zajednicu. "Tražimo da se zaštita naših obitelji provede kroz Obiteljski zakon i resorno ministarstvo. Tražimo zaštitu naših temeljnih ljudskih prava", kazala je te neprihvatljivom ocijenila građansku inicijativu U ime obitelji.

Pozvala je državne institucije da zaustave inicijativu U ime obitelji, kao i referendum. Istaknula je njihova današnja akcija zamišljena kao simbolična te dodala da od Vlade očekuju da poduzme konkretne korake. Njezine riječi pratili su zvižduci i uzvici potpore.

Oko 200 metara duga kolona sudionika marša krenula je u 17 sati sa zagrebačkoga Zrinjevca te u pratnji policije i bez izgreda prošla kroz Prašku ulicu i preko Trga bana Jelačića do Markovog trga. Sudionici su nosili transparente na kojima je pisalo "Za bračnu jednakost", "Različite obitelji - ista prava", "Moj partner je moja obitelj" i slično te uzvikivali "Bračna jednakost" i "Ljubav je ljubav".

Akciju su poduprli mladi antifašisti i anarhisti koji su nosili transparente "I Isus je imao dva oca" te "Antifašistička solidarnost". Sudionici marša za novinare su kazali da im je glavni cilj sudjelovanja podupiranje borbe za ljudska prava.

"Ne inzistiramo da se brak naziva brakom, riječ je o izjednačavanju prava", rekla je jedna od sudionica. Mlada majka koja je s djetetom došla poduprijeti prijatelje homoseksualne orijentacije naglasila je da ljudi imaju pravo na privatni život i pravo izbora. Jedan američko-hrvatski par s djetetom u kolicima kazao je da je došao jer im je dosta mržnje te kako žele da pobijedi ljubav. (Hina, snimili D. KRAJAČ, G. MEHKEK/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter