Održan Krafifest - festival krafa

S kršanskog Krafifesta (R. SELAN)
S kršanskog Krafifesta (R. SELAN)

Kršanska Turistička zajednica u srijedu je organizirala festival krafa - Krafifest. Porcije ovih poslastica u kuhanoj, prženoj i flambiranoj inačici nudile su se po cijeni od 10 i 20 kuna, a uz to je održana radionica o njihovom spravljanju, koju su vodili iskusni kuhari Mario Licu i Brudno Fadel.

S obzirom da su krafi desertno jelo, organizator se pobrinuo da kušačima osigura dobru podlogu, pa su se tako nudili odojak, janjeći paprikaš s domaćim knedlama, fuži, njoki i pljukanci, sve redom specijaliteti kuhara restorana Antonio iz Vozilići. Za potpun gastronomski doživljaj tu je bio koktel-bar pod vodstvom Marka Ristića, predsjednika Udruge barmena Istarske županije.

Patricija Zanketić, direktorica TZ-a, kaže da su za ovogodišnji Krafifest, koji je bio deseti po redu, htjeli dati novi impuls tradiciji spremanja krafa pa su uveli radionice.

- Zadovoljstvo nam je što su se mladi rado priključili, najmlađi sudionik imao je osam godina. Oni su od svojih nona slušali priče kako se rade krafi, a danas su i sami opasali pregaču i uzeli smjesu u ruke. Pogotovo nam je drago što su velik interes pokazali muškarci, istaknula je.

Uz niz standardnih koktela mogao se popiti i Krafi cocktail, kreiran za ovu prigodu.

- Nastojali smo mu dati biljnu notu pa smo uzeli liker Chartreusse, koji se spravlja od 130 trava i biljaka i sadrži 55 posto alkohola. Na četiri centilitra doda se po dva centilitra soka od limuna i bazge, a nakon šejkanja nadopuni se Fiver-Tree Bitter Lemonom, ispričao nam je Ristić.

Na krilima uspješnog subotnjeg Festivala samoniklog bilja, koji je isto tako održan pod šatorom na igralištu Pristav, gastronomske štandove su pratili oni s voćnim prerađevinama, biljnim pripravcima, ukrasnim biljem i sadnicama. U zabavnom dijelu priredbe nastupio je harmonikaško-trubački duo restorana Antonio, KUD "Ivan Fonović Zlatela", etno-skupina Šćike te Serđo Valić i Magnolija. Program je vodila Silvana Fable.

Budući da na Labinštini nije bilo nikakvog prvosvibanjskog okupljanja, Krafifest je poprimio ulogu blagdanskog druženja. Festival krafa prvi je put organiziran u studenome 2003. godine, u režiji neformalne udruge mladih Čepića. Od 2005. godine do lani održavao se u povodu Dana općine, 25. srpnja. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter