Održan koncert studenata pulske muzičke akademije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ugodnoj atmosferi u petak navečer u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održan je koncert studenata Muzičke akademije u Puli. Koncertna je večer započela nastupom Vokalne skupine ove Akademije, koja je pod mentorstvom Sofije Cingula izvela skladbe "Moja mamica" i "Istranska zibanka" Matka Brajše Rašana.

Sofija Cingula nastupila je i kao mezzosopran, i to najprije uz glasovirsku pratnju Marine Dadić, a potom u pratnji Petera Matoševića.

Od pijanista predstavili su se i Srđana Đokić, Ivan Žufić, Ema Ulemek te Antonella Picinić, a mentori su im bili profesori mr. art Elda Krajcar Percan i prof. mr. art Zdenko Osip.

Potom je uslijedio duo harmonika-klavir u sastavu Martina Jembrišak (harmonika) i Andrea Rojnić (klavir), koje su pripremili doc. art Dražen Košmerl i prof. Mariza Burić.

Koncertna je večer privedena kraju nastupom Vokalne skupine Muzičke akademije u Puli, koja je izvela staru hrvatsku adventsku popijevku iz rukopisne pjesmarice Kamila Kumfa "Visom leteć", popijevku Hrvata iz Gradišća "Doletil je posal", zatim popijevku Hrvata iz Mađarske "Od angela Gabrijela" te naposljetku tradicijsku božićnu pjesmu "Zvan Betlema". Taj vokalni ansambl je vrlo uigran i skladan te s lakoćom je izveo zadani repertoar.

Što se tiče solista, mladi su se pijanisti predstavili raznolikim opusom, od Cramera, nezaobilaznog autora glazbenih partitura u obrazovanju svakog studenta glazbe, pa sve do romantičnih nota Chopina, ili partitura dame iz hrvatske skladateljske baštine Dore Pejačević, ili pak još velikana kao što je to bio Brahms. Svi studenti su pokazali da imaju potencijal i da marljivo vježbaju, a nastave li tako, vrsni rezultati zasigurno neće izostati.

Doc. mr. art Sofija Cingula pokazala je svoj talent u nastupima sa studentima, što je vrlo važno za napredak tih budućih akademskih glazbenika.

Pozdravne su riječi uputili čelni čovjek Muzičke akademije u Puli Baskhim A. Shehu i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter