Održan 12. Simpozij društva distrofičara Istre

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U hotelu Park Plaza Histria danas je održan cjelodnevni 12. Simpozij društva distrofičara Istre pod nazivom "Psihosocijalna potpora osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima". Čast da svečano otvori simpozij pripala je pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću koji je pohvalio predan trud i nesebičan angažman svih u Društvu distrofičara Istre.

- Ovaj simpozij već predstavlja lijepu tradiciju i zahvalan sam Društvu što ih organizira jer se na njima raspravlja o pitanjima i izazovima s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom, kazao je gradonačelnik dodavši kako će Grad uvijek rado biti partner Društvu koje, kroz svoje brojne aktivnosti, brine o svojim sugrađanima. Okupljene je u ime Županije pozdravila i zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko pohvalivši Društvo distrofičara na organizaciji Simpozija. 

- Osnovni cilj simpozija je pružanje potpore u socijalizaciji i integraciji osoba s invaliditetom te njihovim obiteljima, kazao je u svom uvodnom obraćanju predsjednik Društva distrofičara Istre Josip Brkljača dodajući da je glavna tema ovogodišnjeg skupa pružanje psihosocijalne pomoći osobama s invaliditetom i njihovim obitelji budući da je uočeno kako je nedostatak upravo ovakve vrste potpore veliki problem osobama koje i inače imaju poteškoća u životu.

Nakon svečanosti otvorenja, simpozij je nastavljen stručnim predavanjima o temama koje se tiču problema i izazova s kojima se osobe s invaliditetom i njihove obitelji susreću - od psihosocijalne potpore, preko standardizacije invalidskih kolica, budućnosti dijagnostike i terapije pa sve do moći pozitivnog mišljenja. Ujedno, bila je to prilika za razmjenu iskustava i dodatnu edukaciju o potrebama, specifičnostima, dijagnozama i rehabilitaciji osoba s invaliditetom.

Inače, riječ je o simpoziju koji se održava svake godine te okuplja preko 200 sudionika, među kojima su brojni eminentni zdravstveni stručnjaci, predstavnici svih Domova zdravlja Istarske županije, predstavnici medicinskih centara i Centara socijalne skrbi te udruga osoba s invaliditetom. Ovogodišnji simpozij održao se pod pokroviteljstvom Istarske županije, Grada Pule i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb. (B. PETROVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter