Održan 12. Grill Peace United

12. Grill Peace United (B. VINCEK)
12. Grill Peace United (B. VINCEK)

Grill Peace United u organizaciji Šikuti Machine sinoć je ušao u 12. godinu svog postojanja, a bila je to prilika i da se proslavi 50 godina "postojanja" Livija Morosina koji je u suradnji s Tomislavom Bepom Šestanom održao prigodni koncert.

Prije samog glazbenog doživljaja, Mladen Lučić je u oštariji kod Ferlina otvorio mini izložbu Bojana Šumonje i Fulvija Jurića koji su za tu prigodu donijeli svoje nove radove. Lučić je pojasnio da se kod oba autora radi o manjim formatima koji su skica za nadolazeće veće slike.

Što su Livio i Bepo spremili za glazbeni dio programa, nitko nije mogao predvidjeti. Budući da na stolu prepunom raznih elektronskih kutija i instrumenata nije bilo mikrofona svima je bilo jasno da od Livija neće čuti ni orihe ni Sandre pa tako ni piovu ni o onima koji nisu za vojsku. Ono što su Livio i Bepo pripremili bila je improvizacija na licu mjesta.

U početku su obojica bila zadužena za elektronsku buku koja je polako prelazila u jasne, definirane ritmove da bi potom Bepo napao bas gitaru i pedale i što pod Liviovim vodstvom, a što po vlastitom nahođenju pratio elektronsku glazbenu bazu zaraznog ritma.

Rezultat tog "ad hoc" stvaralaštva bio je neujednačen, no u svijetlim trenucima u kojima su sve glazbene linije bile na mjestu bilo je sasvim nemoguće stajati mirno bez cupkanja. Zanimljivo je primijetiti da su elektronski ritmovi privukli i okolnu mlađariju koja ne običava posjećivati Grill Peace. Nakon tog kraćeg, ali intenzivnog glazbenog seta uslijedili su aplauz te porcije šuga i palente koje su podijeljene publici.

Grill Peace United nastavlja s radom pa nas tako sljedećeg petka čeka gost Elvis Lenić koji će zajedno s Darkom Pekicom predstaviti katalog izdan u povodu gostovanja Šikuti Machine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Bit će to i prilika da se prikaže eksperimentalni film "Ethan" u produkciji Šikuti Machinea i u režiji Elvisa Lenića za kojeg autor kaže da je posveta jednoj ikoni Savičente i jednom znamenitom filmu. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter