Odron zemlje zatvorio cestu Motovun - Karojba

Odron zemlje na cesti Motovun - Karojba (A. DAGOSTIN)
Odron zemlje na cesti Motovun - Karojba (A. DAGOSTIN)

Zbog obilnog odrona u noći s nedjelje na ponedjeljak, nedaleko skretanja za selo Divjaki, županijska cesta Motovun-Karojba cesta je bila zatvorena za promet u oba smjera.

U Karojbi su cestari Istarskih cesta preusmjeravali promet u smjeru Višnjana, a u Motovunu prema Ponte Portonu (Vižinadi) ili na zaobilazne lokalne ceste. Nakon što su cestari ispilili srušene balvane, bagerima i ostalom mehanizacijom uklonili velike količine nasute zemlje te oprali potpuno blatnjavu cestu, prometnica je ipak otvorena obostrano. Još uvijek postoji opasnost od daljnjeg urušavanja materijala preko potpornog zida, pa treba voziti iznimno oprezno. Najavljeno je da će se narušeni potporni zid sanirati i rekonstruirati.

- Uzrok urušavanju, kao i inače, u dugotrajnoj je kiši koja je natopila čitav brijeg iznad prometnice, kaže ravnatelj Županijske uprave za ceste Robi Zgrablić. Ipak, relativno niski potporni zidovi koji su na tom dijelu ceste sagrađeni prilikom posljednje rekonstrukcije ceste Motovun-Karojba ovoga puta nisu bili dovoljni da zadrže svu silnu količinu zemlje koju je pokrenula vodena bujica s vrha najvišeg brda u ovom kraju koji nosi ime Šublenta (352 metara nadmorske visine). Unatoč tome što je kiša prestala padati mnogo prije, prilikom našeg dolaska i dalje je niz brijeg tekao mali potočić.

Zadnja tri dana na području Motovuna (mjerna postaja Livade) prema podacima Istrameta palo je 34 milimetra oborina, što možda i nije neka ekstremna količina, međutim, čitava je veljača izrazito kišovita. Primjerice u Pazinu je u prvih pola mjeseca veljače prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda palo već 125 milimetra oborina (u posljednja tri dana prema podacima Istrameta palo je 71,5 milimetra oborina), što znači da se radi o ekstremno kišnom mjesecu. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter