Odron na padinama staroga Buzeta

Odron zemlje na padinama starog grada (Milivoj MIJOŠEK)
Odron zemlje na padinama starog grada (Milivoj MIJOŠEK)

Uslijed velikih oborina na starogradskoj je šetnici u noći s utorka na srijedu puknula cijev mješovite kanalizacije, namijenjene odvodnji oborinskih i otpadnih voda te je došlo do odrona na jugoistočnim padinama staroga grada Buzeta.

Odronjena zemlja zatrpala je dio prometnice koja od starog grada vodi prema klaonici. Ekipe gradskog komunalca Park u jutarnjim su satima uklonile zemlju i stabla s ceste te će zamijeniti oštećenu cijev na nepristupačnom i strmom terenu.

Prema podacima Istrameta s meteorološke stanice Buzet-Sveti Martin preksinoć i jučer ujutro palo je oko 35 litara kiše po četvornom metru.

Do puknuća je došlo na kanalizacijskim prstenu oko staroga grada izgrađenom prije dvadesetak godina. Cijev nije izdržala veliki priljev oborinskih voda pomiješan sa zemljom i lišćem, a odron je dodatno pospješila i jaka kiša, saznajemo od direktorice Parka Ervine Kisiček.

U sklopu fazne izgradnje u planu je kanalizacijski prsten zamijeniti novim i odvojiti odvodnju oborinskih voda od otpadnih, u skladu s važećim zakonski propisima.

Sva je sreća da odron nije prouzročio veću štetu kao što je to bio slučaj prije sedamnaest godina kada se na jugoistočnoj strani starog grada otvorilo veliko klizište.

Sjever Istre zbog nepovoljne geološke građe terena obiluje klizištima. Krajem pretprošle godine pažnju javnosti zaokupilo je klizište u Juradima, selu na obroncima akumulacije Butonige, koje su pokrenule dugotrajne kiše i velike količine oborinskih i slivnih voda.

U sklopu sanacije izgrađeni su kanali površinske odvodnje što je doprinijelo stabilizaciji terena.

- Kiše koje su padale zadnjih mjesec dana pokazale su da je mreža kanala za oborinsku odvodnju odigrala svoju ulogu te preusmjerila vodu iz sela tako da nisu prouzročene nove štete. Preostaje još do kraja ove godine rekonstruirati dio seoske prometnice oštećen klizištem, rekao je dogradonačelnik Siniša Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter