Odron: Crkva u Črnici mogla bi kliznuti nizbrdo...

Odronila se zemlja neposredno uz temelje crkvice u Črnici (J. PREKALJ)
Odronila se zemlja neposredno uz temelje crkvice u Črnici (J. PREKALJ)

Neposredno uz temelje crkve sv. Roka u Črnici, mjestu nekoliko kilometara sjeverno od Buzeta, kamene gromade teške više od tone kliznule su niz padinu u vrt. Prelijepu crkvicu sada samo centimetri dijele od ponora i novo bi urušavanje tla za nju bilo pogubno.

- Čuo se strašan prasak, kao da je potres, ispričao nam je vidno uznemiren Josip Hrvatin koji živi u neposrednoj blizini crkve. "Pitanje je trenutka", zabrinuto će Hrvatin, "kada će se i ostale kamene gromade odroniti i za sobom povući i crkvu". Crkva sv. Roka je, upozorava, već prošarana vertikalnim i horizontalnim pukotinama.

Na buzetskom području u noći sa subote na nedjelju palo je 66 litara kiše po četvornom metru što je pokrenulo klizište. Klizanje terena u Črnici, na 225 metara nadmorske visine, počelo je prije desetak godina, a prvi se put interveniralo 2007. godine kada je saniran potporni zid. Nakon što se stari zid djelomično urušio postojala je opasnost i od urušavanja crkvenog zdanja. Sada je, međutim, stanje daleko gore.

- Odron treba pod hitno sanirati. Da jedna Australija ima nekoliko stoljeća staru crkvu, čuvala bi je kao oko u glavi, a kod nas je to samo jedna u nizu koja propada, kaže Hrvatin.

Komentar smo zatražili i od resorne gradske pročelnice Elene Grah Ciliga.

- Komunalni redar je obišao klizište. S obzirom na to da je zemljište u vlasništvu župnog ureda, sanacija terena rješavat će se u dogovoru sa župom, izjavila je Grah Ciliga. (Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST  ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter