Odreknite se bar jedne kave i uplatite TESU-vcima

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U srijedu, 24. lipnja s početkom u 21 sati na pulskoj Karolini održat će se humanitarni koncert čiji će prihod u cijelosti biti namijenjen radnicima Uljanik TESU-a, njih 107, kako bi imali za podmiriti osnovne životne potrebe s obzirom da su nakon plaće za siječanj 2015. nisu primili nikakvu uplatu iako čitavo vrijeme rade.

Organizator ovog događaja je udruga Probudi se - Facebook Puljani humanitarci, a najavila ga je u srijedu na konferenciji za novinare održanoj na parkiralištu ispred TESU-a. Radnik TESU, Denis Monfardin zahvalio se organizatorima i svima koji budu financijski pomogli radnike pulske tvornice električnih strojeva i uređaja koji mjesecima rade, ali ne primaju plaću. - Živimo od posudbi prijatelja i članova obitelji, a najgore je onim obiteljima gdje oba dva bračna druga rade u TESU, opisao je u kako žive radnici bez plaće te iznio kako se svakog dana nadaju rješenju problema TESU-a, a da su zbog toga i predstavnici sindikata održavali sastanak i zato nisu došli na ovu konferenciju.

"No, to sve skupa ide presporo", zaključio je Monfardin. Predstavnica udruge Probudi se Slađana Božac je opisujući skromnost radnika TESU-a rekla da kada su im najavili prikupljanje sredstva za nužnu pomoć oni su joj prvo predložili da se novac donira bolesnoj djeci. - To govori koliko su ostali senzibilni i na tuđe probleme unatoč problemima u kojima se sami nalaze, rekla je Božac te zaključila kako koncert neće imati prosvjednu notu već će to biti koncert podrške TESU-ovcima i poziv na zajedničku borbu za osnovna ljudska i radnička prava. Damir Bošnjak, predsjednik udruge Probudi se dodao je kako svi koji rade na koncertu volontiraju, od radnika na bini, rasvjeti, tonu, prodaji karata pa do izvođača. Otkrio je da je u mladosti i sam radio u Uljaniku te se sjeća da su radnici dobivali besplatno mlijeko i jogurt radi zaštite zdravlja.

- Danas nema ni mlijeka, ni jogurta, a nema ni plaća. Ovaj je koncert poruka radnicima da nisu sami te da se većina građana Hrvatske već sutra može naći na njihovom mjestu. Stoga, pozivam sve ljude da se odreknu neke sitnice, poput kave, i taj nepotrošeni novac neka uplate na račun radnika TESU-a, poručio je Bošnjak. Goran Lustić član rock grupe Varim ko stoka i radnik Uljanika poručio je da se odlučio aktivirati jer nije mu svejedno kada svaki dan prolazi pored radnika TESU-a te pozvao i ostale da se uključe i pomognu kako znaju. Otkriveno je da je čitavu manifestaciju pokrenula ekipa TV Istre, odnosno snimatelj Dorian Petrović i voditeljica-novinarka Nensi Pereša. Ona nam je izjavila kako je često izvještavala o TESU i putem svom Facebook profila pokrenula raspravu o tom problemu te izazvala veliku reakciju.

- Nakon toga nisam mogla stati, morala sam pokušati poduzeti nešto da pomognem tim radnicima i obratila sam se udruzi Facebook humanitarci za pomoć u organizaciji pa je od tuda potekla ideja da organiziramo koncert, rekla nam je Pereša koja je zaključila kako i sama zna kako se osjećaju radnici TESU-a jer ona i ostali radnici TV Istre u prošlosti su znali raditi i po četiri mjeseca bez plaće. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter