1. Kao aperitiv dobro je poslužiti suhi pjenušac, šampanjac, poluslatki pjenušac, prošek, sherry, porto, bermet, bijelo suho ili slatko vino.
2. Uz predjela, hladetine i namaze ne možete pogriješiti s bijelim suhim, polusuhim ili laganim slatkim vinom.
3. Pršut i suhomesnate proizvode dobro je poslužiti zajedno s roze svijetlim i suhim vinima, ali necete promašiti ni s bijelim suhim vinom.
4. Uz guste juhe, paštašute, rižote s umakom, bili oni riblji ili s mesom, dobro idu bijela suha vina, roze i mlada crna vina.
5. Jela na bazi ribe dobro se kombiniraju uz bijela suha vina i suhe pjenušce.
6. Uz škampe s roštilja, prženu ili pohanu ribu dobro je piti bijelo suho robusno vino. Medutim, ribe pecene na roštilju, rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bijela i crna vina, suhi bijeli pjenušac ili bijela aromaticna vina.
7. Jedete li meso, bijelo i ono lagano ispeceno na roštilju dobro se kombinira s crnim suhim i mladim vinom, a ukoliko jedete tamno meso ili divljac konzumirajte izrazito puna i jaka, stara robusna vina.
8. Deserti se uglavnom kombiniraju sa slatkim, likerskim i pjenušavim vinima. Ukoliko za desert jedete voce, ono se dobro kombinira s bijelim slatkim vinom, pjenušcem ili likerskim rose vinom. Takoder, uz voce se poslužuju i slatki bermet te likersko crno staro slatko vino.
9. Kolaci i sladoledi dobro se slažu sa specijalnim likerskim vinima, polusuhim pjenušcima i aromaticnim slatkim vinima. Suhe slastice, ali one bez cokolade, dobro se kombiniraju sa starijim pjenušcem, bijelim slatkim i poluslatkim vinima, a odgovaraju i sherry, porto, suvarak ili prošek. (J. L.)