Odredena hrana traži odredeno vino

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

1. Kao aperitiv dobro je poslužiti suhi pjenušac, šampanjac, poluslatki pjenušac, prošek, sherry, porto, bermet, bijelo suho ili slatko vino.
2. Uz predjela, hladetine i namaze ne možete pogriješiti s bijelim suhim, polusuhim ili laganim slatkim vinom.
3. Pršut i suhomesnate proizvode dobro je poslužiti zajedno s roze svijetlim i suhim vinima, ali necete promašiti ni s bijelim suhim vinom.
4. Uz guste juhe, paštašute, rižote s umakom, bili oni riblji ili s mesom, dobro idu bijela suha vina, roze i mlada crna vina.
5. Jela na bazi ribe dobro se kombiniraju uz bijela suha vina i suhe pjenušce.
6. Uz škampe s roštilja, prženu ili pohanu ribu dobro je piti bijelo suho robusno vino. Medutim, ribe pecene na roštilju, rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bijela i crna vina, suhi bijeli pjenušac ili bijela aromaticna vina.
7. Jedete li meso, bijelo i ono lagano ispeceno na roštilju dobro se kombinira s crnim suhim i mladim vinom, a ukoliko jedete tamno meso ili divljac konzumirajte izrazito puna i jaka, stara robusna vina.
8. Deserti se uglavnom kombiniraju sa slatkim, likerskim i pjenušavim vinima. Ukoliko za desert jedete voce, ono se dobro kombinira s bijelim slatkim vinom, pjenušcem ili likerskim rose vinom. Takoder, uz voce se poslužuju i slatki bermet te likersko crno staro slatko vino.
9. Kolaci i sladoledi dobro se slažu sa specijalnim likerskim vinima, polusuhim pjenušcima i aromaticnim slatkim vinima. Suhe slastice, ali one bez cokolade, dobro se kombiniraju sa starijim pjenušcem, bijelim slatkim i poluslatkim vinima, a odgovaraju i sherry, porto, suvarak ili prošek. (J. L.)

 


Podijeli: Facebook Twiter