Odraz Vlaste Žanić u galeriji Rigo

Performans Vlaste Žanić
Performans Vlaste Žanić

Performans Vlaste Žanić pod nazivom Odraz/Lo stacco održat će se večeras u 20 sati u galeriji Rigo u Novigradu. Popraćen instalacijom i vizualnim materijalom - dokumentacijom praizvedbe sve do 12. listopada, projekt je zamišljen u znaku autoričinog samostalnog predstavljanja u Novigradu, a na tragu njenog dugogodišnjeg bavljenja temama čija vizualizacija počiva upravo na tjelesnom pokretu koji postaje nositelj metafora, složenih značenja i asocijacija, a istovremeno poziva na promišljanje.

Izražavanje osobnog stanja, stava ili doživljaja tjelesnim pokretom ili senzacijom provlači se kroz radove Vlaste Žanić već više od deset godina. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na odjelu kiparstva, kontinuirano od 1989. izlaže na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, a nakon 2001. u svoj rad uključuje performans, happening, video i zvuk.

Teme njena istraživanja uglavnom su autoreferencijalne prirode. Osim toga, istražuje odnose s okolinom i publikom, problematizira transformacije koje se događaju u medijskoj manipulaciji sadržajem i druge. Dobitnica je nagrade na 8. Triennalu hrvatskog kiparstva, 2003. godine, nagrade HDLU-a za najbolju izložbu 2005., nagrade "Oktavijan" za najbolji eksperimentalni film na 14. Danima hrvatskog filma, Vjesnikove godišnje nagrade "Josip Račić", 2006. i drugih. (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter