Odra i dalje plavi, u Sisku kritično

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici sisačkog Pokuplja i Posavine probdjeli su još jednu nemirnu noć jer Odra i nadalje teče uzvodno i novim količinama vode ugrožava okućnice sela uz Odransko polje.

U Staroj Drenčini, Žabnu, Starom Brodu, Starom Pračnu i drugim naseljima nastavljena je borba protiv vodene stihije. Sve službe obrane angažirane su u zaštiti obiteljskih kuća, a ekipe Crvenog križa stanovnike ugroženih naselja snabdijevaju pitkom vodom i drugim potrepštinama. Poboljšanje stanja očekuje se tek nakon prestanka oborina i daljnjim padom vodostaja Save.

Tijekom noći vodostaji Save nisu se značajnije mijenjali, a ekipe Hrvatskih voda i dalje danonoćno dežuraju, obilaze nasipe i učvršćuju kritična mjesta zečjim nasipima kako bi se vodni val preveo nizvodno, rekao je Hini Zoran Čavlović iz Centra za obrane od poplava.

Nizvodno od Crnca vodostaji stagniraju ili blago rastu. U odnosu na maksimalne vodostaje od 767 centimetara proteklih dana, niži su za oko 15 centimetara. Na području Crnca na snazi su i dalje redovne mjere od poplava, a na području Jasenovca se nastavljaju izvanredne mjere obrane od poplava, rekao je Hini Zoran Čavlović iz Centra za obranu od poplava.

Na području Siska i dalje se intenzivno pumpaju zaobalne vode. Stanje u Čičkoj poljani je nepromijenjeno, nekoliko pumpi prepumpavaju vodu, ali ona se i dalje vraća i tako će biti dok Sava ne padne i primi svu vodu, kaže Čavlović.

U izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje se navodi i da raste vodostaj Česme, a vode Lonjskog polja vraćaju se uzvodno vodotokom Vlahnička i plave šumske površine, livade te oranice. Poplavljeno je i zaobalje rijeke Ilove - također šume, livade i obradive površine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter