Odobreno liječenje raka virusom herpesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novu, revolucionarnu metodu u liječenju raka kojom se u tumor ubrizgava virus herpesa čiji je učinak dvostruk – napada tumorske stanice i štedi zdrave, te pritom potiče imunološki sustav u borbi protiv tumora. Inteligentnu imunoterapiju koja bi oboljele od raka trebala poštedjeti nuspojava kemoterapije i zračenja, jedinih terapija koje su danas liječnicima na raspolaganju, u početku će se primjenjivati za liječenje raka kože.

O mogućnostima liječenja raka »virusima lovcima« znanstvenici razmišljaju već neko vrijeme. Prednost je ovakve terapije što za razliku od kemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali oštećuju i zdrave stanice, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a jedina je nuspojava koju pacijent mora podnijeti groznica koja potraje dan ili dva.

Detaljna ispitivanja

Terapija T-VEC (talimogene laherparepvec) na tržište će se plasirati pod komercijalnim nazivom Imlygic, a razvila ju je biotehnološka tvrtka BiVex iz Massachusettsa. Učinak Imlygica je dvostruk jer istodobno napada tumorske stanice i potiče imunološki sustav da se sam bori protiv njih. 

Američki znanstvenici tvrde da se radi o golemoj prekretnici u liječenju raka. John Bell, kanadski znanstvenik koji se bavi virusnom terapijom u liječenju raka u Ottawa Hospital Research Institutu, objašnjava da se ubrizgavanjem virusa »tijelo budi«  i počinje prepoznavati sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan.

Znanstvenici još ne znaju zašto je tomu tako. Virusna metoda liječenja raka već je primjenjivana kod pacijenata, pa je tako, primjerice, pacijentica Stacy Erholtz izliječena od mijeloma samo 36 sati nakon terapije modificiranim virusom boginja.

Liječnici upozoravaju da se radi o pojedinačnom slučaju, te da se o uspješnosti metode može govoriti tek nakon detaljnih kliničkih ispitivanja. 

Pozitivan učinak

Znanstvenik Ivan Đikić s frankfurtskog Johan Wolfgang Goethe Universiteta, smatra da je riječ o terapiji koja obećava.

– Imunoterapija je među najuspješnijim metodama u liječenju tumora, jer potiče imunološki sustav organizma da prepozna i uništi tumorske stanice. Rezultati ubrizgavanja T-VEC terapije u melanome pokazao je pozitivan učinak na lokalnom mjestu u smislu smanjenja tumora, kao i na udaljenim mjestima, sprječavajući širenje tumora – iznosi Đikić. 

T-VEC obećava mnogo, smatra ovaj znanstvenik, jer uništava tumore na dva načina: virus se umnaža i ubija samo tumorske stanice, štedeći pritom normalne stance. 

– Osim toga, virus je modificiran tako da sadrži gen za faktor rasta koji potiče granulocite i makrofage, imunološke stanice domaćine, koje se nakupljaju lokalno u tumore i orkestriraju uspješniji imunološki odgovor. Rezultati su  obećavajući, no bit će potrebna dodatna istraživanja da se točno uvidi efikasnost ove terapije, posebice u tome koliko brzo se stvara tumorska rezistentnost. To je u brojnim terapijama jedna od vodećih prepreka – napominje Đikić. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter