Odobreno građenje novog studentskog doma i hospicija

Osigurat će se novih 260 ležajeva za studente (D. MEMEDOVIĆ)
Osigurat će se novih 260 ležajeva za studente (D. MEMEDOVIĆ)

Na sjednici Upravnog vijeća pulske Opće bolnice u utorak, prema riječima predsjednika Vijeća Valerija Drandića, usvojene su odluke o pravu građenja kojima se Porečko-pulskoj biskupiji na 30 godina ustupa bolničko zemljište za izgradnju hospicija, a Sveučilištu Jurja Dobrile prepušta bivša zgrada kotlovnice i praonice za širenje studentskog kampusa. Govoreći o poslovanju bolnice, v.d. ravnateljice doc. dr. sc. Irena Hrstić naglasila je da su u prvom kvartalu ove godine pružili više usluga od ugovorenih s HZZO-om i fakturirali medicinskog posla za 7,9 milijuna kuna. "To su realne potrebe u Istarskoj županiji", rekla je Hrstić te dodala da bolnica ima velike potrebe i za zapošljavanjem zdravstvenog osoblja, ali još čekaju suglasnost ministra.

Novih 260 ležajeva za studente

Spomenute odluke o pravu građenja trebaju dobiti suglasnost Skupštine Istarske županije, kao osnivača bolnice, na sjednici zakazanoj 23. svibnja. Nakon toga, prema riječima ravnatelja Studentskog centra Miodraga Čerine, Sveučilište će projekt uređenja novog studentskog doma i drugih sadržaja prijaviti na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a koji je otvoren do konca svibnja. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz EU-fondova koja u stopostotnom iznosu pokrivaju ulaganja u modernizaciju i proširenje studentskih smještajnih kapaciteta uz uvjet da 50 plus jedan ležaj bude namijenjen studentima u nepovoljnom položaju. Uređenje studenskog doma u pulskom kampusu s novih 260 ležajeva procijenjeno je na 72 milijuna kuna.

- Bit će tu i drugih sadržaja: čajne kuhinje na svakom katu, manji restoran, praonica za studente, učionice i dnevni boravci, uz par smještajnih jedinica za gostujuće profesore. S ukupno 400 ležajeva, uz postojeći dom otvoren lani u listopadu, postigli bismo puno povoljniju cijenu studentskog smještaja. Ako prođemo na natječaju, Sveučilište bi u investiciji participiralo samo u troškovima prijave projekta. Radovi bi mogli početi za otprilike godinu dana, ali ovisimo o ritmu izgradnje nove bolnice. Dok oni prijeđu na novu kotlovnicu, mi ćemo pripremati dokumentaciju, kaže Čerina.

Osigurana sredstva za hospicij

Za hospicij, koji se zajednički pripremaju graditi Porečko-pulska biskupija, Županija i Grad Pula na zemljištu iza novog bolničkog parkirališta, Biskupija bi uložila najveća sredstva - navodno su ih već osigurali, a dovršavaju i projekt te zahtjev za građevinskom dozvolom. Riječ je o investiciji od tri milijuna kuna, a prva javna ustanova za palijativnu skrb u Istri raspolagala bi s 12 do 14 postelja i površinom od tisuću kvadrata, kaže županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić. Prema pismu namjere, potpisanom prije točno godinu dana, Biskupija će financirati izgradnju, Županija dati pravo gradnje, a zajednički će se pobrinuti za opremanje hospicija. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter