Odobrena sredstva za borbu protiv svrdlaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je dodatnu registraciju sredstava za zaštitu od svrdlaša, a privremena registracija odnosi se na sredstva na bazi aktivne tvari dimetoat, Rogor i Cromgor te na Imidan na bazi fosmeta, vijest je koju je maslinarima prenio Franko Raguž iz stručne službe Agroturista. On je na 20. smotri ekstradjevičanskih maslinovih ulja, održanoj proteklog vikenda u Vodnjanu, zajedno s agronomom Edijem Družetićem iz Agroprodukta održao predavanje upravo na goruću temu uspješnog suzbijanja maslinovog svrdlaša.

- Imidan nije u prodaji na našem tržištu pa ga se zasad može nabaviti u Italiji. Uskoro očekujemo uvoz i distribuciju na našem tržištu. Treba naglasiti da je primjena odobrena do 15. srpnja ove godine, i to u konvencionalnoj i integriranoj proizvodnji maslina. Za ekološku proizvodnju ta su sredstva zabranjena, ističe Raguž.

Govoreći pak o rasprostranjenosti maslinovog svrdlaša na Mediteranu, Družetić navodi da svrdlaša prije efikasnog suzbijanja najprije treba upoznati i saznati sve njegove navike u razvojnom ciklusu.

- Krajem travnja i tijekom svibnja odrasli kukac se intenzivno hrani mladim vršnim listovima prije fenofaze cvatnje. To se može primijetiti po deformiranom mladom listu na samim vrhovima ovogodišnjih izboja. List je tada nagrižen samo s donje strane i rijetko kada je probušen. Vrlo brzo nakon toga vrh grančice se suši. Nakon oplodnje, u fazi veličine plodića od pet do osam milimetara, počinje s odlaganjem jajašaca koja se nakon deset dana ubušuju u plod, i to u mekanu neodrvenjenu sjemenku. Vrlo brzo nakon toga dolazi do opadanja napadnutih plodića.

Kod kasnijeg napada, kada započinje odrvenjavanje koštice u srpnju, oštećeni plodovi ne otpadaju. Najosjetljivije sorte su one sitnijeg ploda, upozorava Družetić.

Prisutnost svrdlaša u našim maslinicima uočava se kontrolom vršnih izboja i otresanjem grana. Naime, kad ga se uznemiri, on se najčešće otpusti i padne na tlo. Stoga je dobro prostrti bijelu prostirku ispod otresenih grana i tada ga je lako uočiti. Mjere suzbijanja su indirektne, poput redovite obrade tla. Veći je napad svrdlaša primijećen u zatravljenim maslinicima nego u onima gdje se tlo redovito kultivira. (P. LUKEŽ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter