Odobrena isplata troškova za prihvat migranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je danas odobrila isplatu 27,7 milijuna kuna iz ovogodišnje proračunske zalihe za troškove nastale uslijed prihvata i smještaja migranata kojih je u Hrvatsku do sada ušlo nešto manje od 280 tisuća.

Ministarstvu zdravlja odobren je 14,1 milijun kuna za podmirenje troškova osiguravanja zdravstvene skrbi migranata u cilju njihovog humanitarnog prihvaćanja i zbrinjavanja, a Ravnateljstvu za robne zalihe je za podmirenje troškova prehrane i smještaja migranata odobren 5,1 milijun kuna. MUP-u je za troškove zbrinjavanja migranata odobreno nešto više od pet milijuna kuna, a Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje 3,4 milijuna kuna za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata.

MUP je uz to, temeljem dopune Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, dobio još milijun kuna za projekt izgradnje kapaciteta u području azila viznog sustava i ilegalnih migracija, a uslijed činjenice da su se izbjeglički tokovi i rute usmjerili prema Hrvatskoj, što je rezultiralo povećanim ulaskom migranata. Ministar financija Boris Lalovac izvijestio je i o stanju proračunske zalihe za rujan ove godine u kojoj raspoloživa sredstva iznose ukupno nešto više od 21,5 milijuna kuna, a u tijeku je preknjiženje troškova na standardnim pozicijama u pojedinim ministarstvima te će biti oslobođen još dio sredstva proračunske zalihe. To znači da u proračunskoj zalihi ima dovoljno sredstava, odnosno potrebnih nešto manje od 28 milijuna kuna za isplatu troškova nastalih zbrinjavanjem migranata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter