Odobrena državna jamstva Uljanik Plovidbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cini se da je problem vezan uz financiranje primopredaje rate za tanker Istra, koji vec tri mjeseca stoji privezan u 3. maju, riješen. Barem što se tice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) koja je jucer odobrila državno jamstvo na iznos od 27,6 milijuna dolara za kredit kojim pulska Uljanik Plovidba namjerava u vecem dijelu platiti rijeckom brodogradilištu za ovaj brod. Ipak, izdana je i preporuka Ministarstvu financija.

"Buduci da je Zakonom o izvršenju državnog proracuna Republike Hrvatske za 2012. uredeno kako se za dana financijska jamstva zaracunava provizija u skladu s propisima o državnim potporama, a da Odluka o objavljivanju pravila o državnoj potpori u obliku jamstava propisuje da za jamstvo mora biti placena tržišno oblikovana cijena, Agencija je utvrdila se tržišna cijena provizije za jamstva u RH krece izmedu 0,6 i 1,2 posto godišnje, pa bi i Ministarstvo financija o tome trebalo voditi racuna prilikom dodjele jamstva. Uljanik Plovidba u obvezi je placati iznos provizije na državno jamstvo svake godine na neotplaceni iznos financijske obveze za sve vrijeme trajanja otplate kredita, zakljucuje se u jucerašnjem priopcenju iz Agencije".

S obzirom da je iz AZTN-a stiglo "zeleno svjetlo", pretpostavlja se da sada, kod završne operacionalizacije, više nece biti otezanja. Moguce je, premda nema službene potvrde, da ce se formalna odluka o izdavanju ovih državnih jamstava naci vec na iducoj sjednici Vlade što znaci da bi primopredaja Istre mogla biti obavljena za narednih desetak dana. Drugim rijecima, da 3. maj dobije tridesetak milijuna dolara, a Uljanik Plovidba da konacno može staviti u komercijalnu eksploataciju ovaj tanker.  (O. ANTEŠIC/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter