Odnosi RH i Srbije prevažni da bi ih omele izjave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipovic i Boris Tadic istaknuli su u cetvrtak uzajamnu potporu dviju država glede prikljucenja Europskoj uniji te naglasili da Hrvatska i Srbija tu potporu nece uvjetovati rješavanjem otvorenih pitanja, priopcio je ured predsjednika Josipovica nakon sastanka dvojica državnika u Beogradu.

Dvojica predsjednica susrela su se u cetvrtak poslije podne u Beogradu na rubu sastanka šefova država jugoistocne Europe. Predsjednici su, navodi se u priopcenju, istaknuli da su odnosi dviju država previše važni da bi ih omele razlicite izjave. Dvojica predsjednica podsjetila su da su poduzeli veliki napor da se odnosi država podignu na najvišu razinu te da se tako mora i nastaviti.

Najavili su da ce potaknuti svoje vlade da ubrzano rješavaju sva otvorena pitanja, posebno naglašavajuci probleme nestalih, izbjeglih, granica, sukcesije i potpune provedbe prava manjina. Naglasili su potrebu održavanja medunarodne donatorske konferencije za izbjeglice, kao i rješavanja imovinsko-pravnih problema izbjeglih.
Josipovic i Tadic istaknuli su potrebu utvrdivanja sudbine nestalih kao prvorazrednog humanitarnog pitanja, navodi se u priopcenju.

Prije susreta s Tadicem Josipovic je, na pocetku svoga dvodnevnog boravka u Srbiji u povodu sastanka šefova država jugoistocne Europe u Viminacijumu kod Požarevca, izjavio kako povremeni verbalni sukobi izmedu dužnosnika Hrvatske i Srbije ne mogu utjecati na odnose izmedu dviju zemalja koji, kako je ocijenio, konstantno napreduju.

Josipovic je, u izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug kazao kako su, gledajuci kroz dulje razdoblje, odnosi izmedu dviju zemalja "apsolutno u uzlaznom trendu", dodavši kako su se od vremena rata mnoge stvari promijenile te da je pokrenuta suradnja u mnogim važnim pitanjima.

"Verbalni sukobi izražavaju odredena stanovišta u odredenom trenutku, ali ljudi su tu i da se sukobe, a i da se pomire", istaknuo je hrvatski predsjednik koji se tijekom prijepodneva u vojvodanskom mjestu Šidu sastao s celnicima tamošnjih lokalnih vlasti, predstavnicima hrvatskih udruga i hrvatske zajednice u Srijemu.

Podsjetivši kako izmedu dviju zemalja ima još otvorenih pitanja medu kojima su pitanja nestalih osoba, zlocina te povratka izbjeglih, Josipovic je izjavio kako se vremenom, medutim, stvorila bolja klima.

"Naravno, u tom periodu, posebno u vremenu tranzicije, izbora, kako to biva u odnosima i medu državama i unutar država, bude i nekih oscilacija. Možda smo sada bili u jednom periodu oscilacija, ali koje ja ne smatram bitnim", dodao je Josipovic.

Hrvatski predsjednik takoder je u cetvrtak obišao u istocnosrijemskom mjestu Kukujevci razrušenu katolicku crkvu Presvetog Trojstva, a susreo se i s predstavnicima tamošnjih Hrvata i lokalnih vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter