Odnjegovani glas talentirane sopranistice za najljepše arije

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Nadahnuta vokalna izvedba Mile Soldatić uz glasovirsku pratnju Filipa Faka provela je brojnu publiku u medulinskoj crkvi sv. Agneze u sastavu Medulinskog kulturnog ljeta čarobnim putovanjem poznatim arijama talijanskih opera.

I Mozart na repertoaru

Vrsna sopranistica, koja je od posljednjeg solo nastupa u Istri umjetnički još zrelija i s više iskustva, pokazala je vrlo dobre glasovne mogućnosti, u stanju izvesti zahtjevne arije, a osim talijanskih opera, tu su bile i dvije Mozartove arije, ona Contesse Almavive iz opere "Figarov pir" i ona Don Elvire iz "Don Giovannija". Soldatić karakterizira odnjegovani sopran, ali i vrlo dobro razrađeni scenski nastup, te velika sigurnost u izvedbi.

Posebno je strastven nastup bio prilikom izvedbe zahtjevne melodijske linije arije suor Angelice iz Puccinijeve opere "Suor Angelica". Soldatić je potom izvela još dvije Puccinijeve arije, jednu iz "Turandota", a drugu iz "La Boheme". Nakon Livadićevog "Notturna", program je završen s tri Verdijeve arije, i to iz opera "I Vespri siciliani" i dvije iz opere "La Traviata".

Na taj je način predstavljeno bogatstvo talijanske glazbe što se tiče opera, a ne zaboravimo niti Gounodovu ariju "O Dieu! que de bijoux… Ah! Je ris de me voir", što je arija Marguerite iz opere "Faust".

Puccinijeve minijature

Fak je pak solistički, vrlo uvjerljivo, nadahnuto i tehnički precizno odsvirao tri klavirske minijature Giacoma Puccinija. Riječ je o iznimno darovitom glasoviru, koji je i prateći Soldatić bio više o samog korepetitora. Soldatić je, kao i Fak oduševila brojnu publiku koja je njezin trud nagradila ovacijama.

Mila Soldatić rođena je u Puli 1984. godine. Nakon mature, 2003. godine paralelno upisuje studij Glazbene kulture na Filozofskom fakultetu u Puli i Srednju glazbenu školu "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu za glavni predmet solo pjevanje. Osvojila je prvu nagradu iz discipline solo pjevanja na "Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika" u Ljubljani 2007. godine te drugu nagradu iz discipline solo pjevanja na Regionalnom natjecanju, za 45. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u Varaždinu 2007. godine.

Stručno se usavršavala na mnogobrojnim seminarima kod profesora kao što su Mariella Devia, Alfonso Antoniozzi, Richard Barker, Dunja Vejzović, Domenico Balzani, Aris Christofellis, Stella Silva, Olga Šober, Cynthia Hansell Bakić, Lidija Horvat Dunjko, Kristina Beck Kukavčić, Olivera Miljaković, Gloria Scalchi, Michela Sburlati, Cinzia De Mola… Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 2008. godine stekla je zvanje magistra muzike te naziv magistra solo pjevanja na konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu u klasi prof. Cinzie De Mole 2013. godine. Interpretirala je razne uloge u operama u zemlji i inozemstvu, a radila je i kao glazbeni pedagog.

Filip Fak (Rijeka, 1983.) diplomirao je klavir 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjica, čijim završetkom stječe Diplome de Concert.

Kao solist je nastupao diljem Hrvatske, u desetak europskih zemalja i SAD-u. S orkestrom je debitirao 2001. godine izvodeći Griegov klavirski koncert uz orkestar Opere HNK-a Ivan pl. Zajc u Rijeci. Nakon toga su uslijedili nastupi s najuglednijim hrvatskim orkestrima i komornim ansamblima. Osim koncertiranjem, Filip Fak se bavi i skladanjem. Dosad je skladao prvenstveno djela za klavir, koja su izvođena u više navrata u Hrvatskoj i inozemstvu, dok su neka i nagrađivana. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter