Odnijeli im cestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri obitelji ovih su dana na nesvakidašnji nacin ostale bez veceg dijela asfalta na cestici tik uz njihove kuce u naselju Mugeba pokraj Poreca.

Asfalt je u duljini od 50-ak metara ispiljen po nalogu gradskih vlasti, što je mještane naljutilo jer je prije nekoliko mjeseci tu istu dionicu upravo Grad Porec asfaltirao. Negoduju što ih nitko nije obavijestio niti im objasnio zbog cega ce ostati bez ceste.

- Prije nekoliko mjeseci konacno smo docekali da asfaltiraju put, a onda ga na ovakav nacin sruše! U civiliziranom društvu ne može se tako raditi, negoduje stanarka Branka Pantovic. - Nevjerojatno je kako su je u pola sata otpilili i odnijeli. Cesta je samo nestala. Jako su brzi kad treba rušiti, a kad treba nešto sagraditi ceka se godinama, veli njen suprug Zlatko.

Iako se na prvi pogled ne cine logicnima, razlozi za dizanje asfalta su jasni – cesta dijelom ulazi u susjednu parcelu u vlasništvu Bože Markote pa je on, kad je geometar odredio medu, zatražio da se s njegovog vlasništva asfalt ukloni. Markota na svojoj parceli namjerava graditi i vec je ishodio valjane dozvole, a upravo bi zbog asfalta, kad sagradi kucu, mogao imati problema s ishodenjem uporabne dozvole.



Stanari ne osporavaju da je dio ceste možda doista u privatnom vlasništvu, no smatraju da se to ne smije kositi s njihovim pravom da je nastave koristiti, buduci da se ondje nalazi desetljecima. I stariji mještani su potvrdili da je rijec o vrlo starom, nekoc glavnom putu prema Vrsaru, a da se prometnicom itekako prometuje svjedoci i znak «stop» na raskrižju s glavnom ulicom kroz Mugebu. Smatraju da se problem mogao elegantno riješiti pripajanjem nekoliko kvadrata gradskog zemljišta s druge strane, kao kompenzaciju za kvadrate koje oni koriste u javnom putu.


Podijeli: Facebook Twiter