Odmorište s oltarom uspomena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani Kurila, jednog od najocuvanijih sela u Istri, otvorili su odmorište s oltarom uspomena, kako su nazvali spomenik u obliku suhozida nacinjen na kraju aleje, koju su sadnjom drvoreda borova i uredenjem zelenih površina uredili uzduž sela. Spomenik su sami izgradili kao podsjecanje na generacije sumještana koji su s marom kultivirali ovaj zemljom škrti kraj, i trojicu sumještana, koji su nedaleko krožere - spoja poljskih putova, nastradali u Rommelovoj ofenzivi.

Krožera na kraju sela nekad je bila okupljalište pastira, koji su na okolnim pašnjacima cuvali stoku, a sada je omiljeno sastajalište lovaca i mještana Kurila. Ideju za izgradnju odmorišta dao je arhitekt Dubravko Lovrecic, koji je pred petnaestak godina u Kurilima kupio i obnovio staro imanje s kamenom kucom, potaknuvši tako mlade Kurilce na obnovu starih i gradnju novih kuca. Zajednickim radom mještani su u selu ocuvali nekoliko lokvi, na odlagalištu gradevinskog materijala uredili djecje igralište, a najimpresivnija je uredena aleja, koja se proteže od jednog do drugog kraja sela.

Kao logicno rješenje, na kraju aleje, koja služi i kao šetnica, postavila se potreba uredenja odmorišta, na kojem ce se Kurilci družiti.Velika škrila pronadena u okolici poslužila je kao stol za odmorište. Od porazbacanog starog kamenja izgraden je spomenik u obliku suhozida. Izgradnju je vodio mjesni majstor Ivica Bertetic. Uz suhozid je postavljena i grubo isklesana klupa.U srcu suhozida je postavljen mural od starog granita, a na njemu su u glagoljici isklesani inicijali triju sumještana koji su poginuli u Rommelovoj ofenzivi u listopadu 1943.


Podijeli: Facebook Twiter