Odmor za dušu i slavlje za pivopije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ova tegobna vremena možda je najbolja terapija ili psihicki odmor nešto novca uložiti u putovanja. "Zbrijati" nekud po starom kontinentu ne traži previše love cak ni preko agencija jer su cijene aranžmana pale zbog recesije, ali je ipak bolje ako sami organizirate putovanje. To u startu iziskuje više posla, ali i daje bolju organizaciju razgledvanja destinacije koju se posjecuje.



Ustvari, preporucam malo njuškanja po internetu u potrazi za jeftinijim letovima i smještajem u centru metropole. Tako primjerice u Pragu ima bezbroj malih hotela u centru u kojem je sigurno lakše naci jednu ili nekoliko soba, nego u agenciji veci broj soba za cijelu grupu.



Osobno preporucam Prag u proljece ili jesen, ali ne i docek Nove godine jer je prilicno hladno, što onemogucuje dulje šetnje gradom. Bolja varijanta je putovanje avionom jer agencijski aranžman skoro pola vremena potroši na vožnju busom, a i tijekom 15-satnog putovanja se troši lova, pa je to samo prividno jeftinija varijanta prijevoza.

Glavni grad Ceške svega ima u izobilju i doista se ima što vidjeti i doživjeti. Najstarija pivnica U fleku poznata je kao mjesto gdje je osnovan NK "Hajduk" iz Splita pocetkom 20. stoljeca, o cemu svjedoci broncana tabela u vrtu. U Pragu ima puno zabave i za djecu poput super smiješnih iskrivljenih ogledala, lutkarskih predstava jer lutkarstvo u Pragu ima bogatu i dugu tradiciju, Muzej srednjovjekovnih sprava za mucenje, vodoskok Križik gdje se odvijaju predstave vode, plešucih svjetala i glazbe.



No, buduci da ništa nije idealno, treba znati da Prag odavno nije bagatelno jeftin te da treba izbjegavati pivnice i ostale ugostiteljske objekte u užem centru kao npr. u blizini Karlovog mosta ili na glavnom gradskom trgu Staromestske namesti jer cete kriglu piva platiti tri eura, dok ulicu dalje košta jedan euro.

Isto tako, kao vrag tamjan treba izbjegavati praške mjenjacnice jer tecaj po kojem prodaju svoju valutu krunu, a koji se kocoperi ispred istih, postaje u stvarnosti bitno drugaciji kada predate eure osobi iza blindiranog stakla. Naime, tek tada saznajete da taj povoljni tecaj vrijedi samo ako mijenjate par tisuca eura, a za sicu od nekoliko stotina tecaj je puno nepovoljniji.



Doživjeti srednjovjekovni Karlov most bez turista doista bi bio pravi doživljaj jer je teško dulje se zadržati oko velicanstvenih kipova u rijekama ljudi koji prolaze. Od poznatih znamenitosti doista je pravi praznik za oci obici kompleks Praškog dvorca na brdu ponad grada Hradcani, gdje biste komotno mogli provesti citav dan u razgledavanju.

Kraljevska palaca, ogromna prekrasna katedrala sv. Vida koja se gradila 600 godina do 1929. god., Zlatna ulica u kojoj su prema legendi živjeli alkemicari koji su radili na otkricu zlata i u kojoj je neko vrijeme živio i radio Franz Kafka, vrtovi oko dvorca. Sam organizirani kraci razgled kraljevske palace traje dva sata i obiteljska cijena istog je 10 eura. Danas je tu sjedište Vlade Ceške Republike.



Nakon višesatnog razgleda kompleksa spuštajuci se u donji dio grada Nerudovom ulicom odmor i okrjepu možete potražiti u bezbroj ugodnih pivnica i raznih ugostiteljskih objekata. Iako po mom guštu nemaju neku kuhinju, necete ostati gladni jer mesine i kobasica ima svugdje i takva klopa ide odlicno uz pivo. U gradu postoji i Pivna hitna pomoc ako se netko razboli od nedostatka piva, što je u duhu pomalo otkacenih Ceha kakve znamo iz brojnih ceških filmova. Interesantno je da je mali kapucino ili espresso skuplji od pola litre piva, i to duplo.

U blizini Praga nalazi se i znameniti Karlštejn, bajkoviti dvorac na vrhu brda gdje je Karlo cetvrti povremeno dolazio, a dao ga je izgraditi da bi u njemu cuvao krunu, žezlo i ostale relikvije, a zanimljivo je da žene nisu imale pristup u taj dvorac. Zlatna Praha, kako su grad nekada zvali zbog pozlacenih vrhova crkava koji su se nadaleko vidjeli, nudi izuzetno mnogo zanimljivih prica iz daleke i bliske prošlosti i svakako ga vrijedi posjetiti više puta....


Podijeli: Facebook Twiter