Odmor uz cvrkut ptica i pogled iz bazena na srne i zečeve

Jazz večeri ispred kaštela Bembo počinju u 21.30 sati (A. P.)
Jazz večeri ispred kaštela Bembo počinju u 21.30 sati (A. P.)

Mir, cvrkut ptica, jutarnji pogled iz bazena na srne i divlje zečeve u djetelini, sve to oduševljava goste Denis Villagea u Štrpedu vlasnice Tatjane Sterzai Podreka koja je u akciji Turističke zajednice Buzeta proglašena najiznajmljivačem istarskog sjevera. Kriteriji za izbor u akciji koju TZ provodi od 2008. godine, među ostalim su indeks noćenja, popunjenost, marketing, ulaganja u smještaj i dodatna ponuda, a prestižno priznanje za 2016. godinu Denis Village zaslužio je i zato što je u dvjema kućama za odmor za deset osoba, uređenima 2014., lani ostvario 1.420 noćenja, čak 45 posto više nego godinu prije.

Puni 20 tjedana u sezoni

- Dvije kuće registrirane su na suprugu, dvije na mene. Kompleks čine četiri vile okružene prirodom, koje se iznajmljuju kao jedinstvena cjelina za odmor nekoliko obitelji, ukupno za 24 osobe. Kupili smo ih prije trinaest godina kao ruševna zdanja i obnavljali jednu po jednu. Obnovu zadnje kuće dovršili smo lani, priča nam 45-godišnji Denis Podreka koji je u rodnom selu, nedaleko od graničnog prijelaza Sočerga/Požane već odavno uvidio turistički potencijal.

Kuće za odmor u Štrpedu vjerojatno su najveći kompleks takve vrste na sjeveru Istre, a moguće i šire. "Primijetili smo da nedostaje kuća za zajednički odmor više obitelji i planirali u startu urediti više kuća s jednim velikim bazenom, za nekoliko obitelji koje se odlučuju godišnji odmor provesti zajedno ili pak za team building, vjenčanja, djevojačke i momačke večeri. Gosti dolazi u pravilu avionom do Pule, Venecije ili Zagreba i iznajme automobil. Uglavnom su to Englezi, Belgijanci i Amerikanci, a za nas doznaju preko interneta, priča Denis.

Denis Village obiteljski je projekt, uz supružnike Tatjanu i Denisa, uključen je i sin Patrick, student informatike na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma. Održava web stranicu, radi vikendom i preko ljeta, održava bazen, dočekuje goste, prijavljuje ih i odjavljuje. Kćerkica Ana u drugog je razredu osnovne škole.

Kuće za odmor rezerviraju se godinu do godinu i pol dana unaprijed, a obitelj Podreka zadovoljna je bukingom. "Lani smo bili puni 20 tjedana, a ove godine je buking i bolji. Od Uskrsa do listopada skroz smo popunjeni. Kuće su jedna do druge, a gostima su na raspolaganju zajednički bazen od 50 četvornih metara, terase s panoramskim pogledom, vanjski roštilj, igralište za djecu, soba s igrama, solarij, teretana, privatni parking, nabrajaju Denis i Tatjana Podreka.

Uredili biciklističku stazu

Goste dočekuju vinom, biskom, medenicom, upoznaju ih s gastro i eno ponudom, restoranima i konobama u okolici, outdoor sadržajima. Uglavnom odmor provode u Štrpedu, rijetko tko ode do mora, ponekad idu na izlete po Istri ili iznajme bicikle, odu na jahanje. Prošle godine obitelj Podreka uredila je pješačku i biciklističku stazu od Štrpeda prema Črncima i Kajinima. "Planiramo nabaviti i četiri quad vozila kako bi turisti i na taj način mogli istraživati okolicu", najavljuju vlasnici mini turističkog kompleksa Denis Village.

Buzetski turistički rekordi

Buzet je lani prvi put dosegnuo magičnu brojku od 50.000 noćenja i time postavio svoj turistički rekord. Prevladavaju domaći gosti, a među stranima najviše je turista iz Njemačke, Italije i Austrije. Takve trendove prati i porast turističkih kapaciteta - na buzetskom području registrirano je 114 iznajmljivača, devet više nego predlani, potom 176 smještajnih objekata, 13 više nego godinu prije, dok je broj ležajeva s 832 predlani lani porastao na 877. (Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO, fotografije iz privatne arhive)


Podijeli: Facebook Twiter