Odmor u ugodnom ambijentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kvalitetno opuštanje u vlastitom domu svakako podrazumijeva i pripremu, koja za cilj ima što uspješnije rezultate samog opuštanja. Iako za pripremu cesto nemamo dovoljno vremena, možda je ovo pravo vrijeme da osiguramo sve potrebno kako bismo u takvim trenucima maksimalno uživali.

Dom treba pružati odgovore na sve zahtjeve suvremenog stanovanja. Cesto, zbog nedostatka vremena ili volje, vecinu slobodnog vremena provodimo kod kuce nastojeci se regenerirati za obaveze koje nas išcekuju iduceg dana. Komfor i ugodnu atmosferu moguce je osigurati u vlastitom domu i to uz male zahvate, a njihove cemo dobre rezultate osjecati još dugo vremena!



Svjetlost je nužna za dobro raspoloženje, ali njene prevelike kolicine, pogotovo u vruce ljetno vrijeme, mogu imati upravo suprotan efekt. Stoga je potrebno osigurati kvalitetnu zaštitu od sunca, koja ce regulirati kolicinu svjetlosti u prostoriji.

Zamracena atmosfera bit ce ugodnija za opuštanje u popodnevnim ili vecernjim satima, a za postizanje iste izuzetno je važna zaštita od zapadnog sunca. Ono može biti vrlo neugodno zbog bliještanja i topline koju isijava u prostor. Izbjegavajte horizontalnu zaštitu od zapadnog sunca, jer vas nece spasiti od nisko položenih zraka. Mogucnost reguliranja kuta lamela ili tendi puno su bolje rješenje za ovakve slucajeve.



Osim efikasne zaštite od sunca, suvremene potrebe nalažu i postavljanje klima uredaja, koji ce regulirati temperaturu i vlažnost zraka u prostoru. U vrucim ljetnim danima, ovo je izuzetno bitan zahtjev, koji ce uvelike pomoci kvalitetnom opuštanju. Prilikom postavljanja klimatizacijskih uredaja pobrinite se da zrak ne struji direktno na pozicije garnitura za sjedenje ili stola za blagovanje.

Indirektni efekti bit ce puno ugodniji i zdraviji, a pogotovo ukoliko unutarnja temperatura nije puno niža od vanjske. Uz nekoliko stupnjeva nižu unutarnju temperaturu i reguliranu vlažnost zraka, dobit cete najbolje rezultate.

Upotreba ugodnih prirodnih tkanina kao presvlaka ili prekrivaca na garniturama za sjedenje, stolcima i krevetima, ucinit ce trenutke opuštanja ugodnijim, jer ce pri dodiru sprjecavati znojenje kože. Presvlake od prirodne ili umjetne kože nisu poželjne u ljetnim danima, pa ih je dobro prekriti navedenim tkaninama. Osim ugodnijeg dodira i samog osjecaja, ovakav zahvat može biti vrlo dekorativan i unijeti osvježavajuce promjene u prostor.



Uživanje u glazbi sastavni je dio opuštanja vecine ljudi. Kako bi ugodaj bio potpun, potrebno je pravilno rasporediti zvucnike i njihovom postavom omoguciti slušanje glazbe u svim prostorijama doma. Moderni uredaji omogucuju daljinsko upravljanje, pa je potrebno samo opustiti se i uživati u zvucima omiljene glazbe. Trenutke tuširanja ili kupanja u kadi takoder obogatite zvucima glazbe, mirisnim kupkama i solima. Uživanje ce biti zagarantirano!

A kada sunce lagano zade, osigurajte ureden vanjski prostor balkona, terase ili vrta, gdje cete nastaviti opuštanje u vecernjim satima, u ugodnom društvu. Kvalitetnim opuštanjem bit cete ucinkovitija i zadovoljnija osoba, stoga, ucinite odmah nešto za sebe! (Monika Galovic Dumendžic, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter